Bagdad ponovo privlači investitore

Policijski sat u Bagdadu, uveden prije deset godina, trebao bi biti ukinut u subotu. Iračke vlasti na taj način pokušavaju poboljšati kvalitet života u glavnom gradu. Neki oblik ograničenja kretanja na snazi je od početka američke invazije 2003.

Ipak, unatoč sukobima, pojedine gradske četvrti postale su stabilnije, što je privuklo ulagače. Kako izgleda Bagdad noću, istražila je Jane Arraf.

Saobraćajnice koje vode prema modernoj bagdadskoj četvrti pune su automobila. Svi žure u prodavnice i restorane.

Tokom građanskog rata, prije skoro deceniju, Iračani su uglavnom ostajali u svojim četvrtima. Ali, kako se smanjivao broj napada, povećavale su se investicije. Toliko je novca uloženo u Mansuur, većinski sunitsku četvrt da je, kako neki kažu, upravo to ono što je štiti od bombaških napada.

‘Situacija se popravila’

Na veoma malom području, imućniji Iračani ovdje mogu naći praktično sve.

Američkih lanaca nema, ali neki ih pokušavaju imitirati.

Dok su u drugim dijelovima grada draguljarnice i dalje meta napada, ovdje nije tako.

Bushra i njena porodica prvi put su u posjeti Bagdadu od kada su, prije dvije godine, otišle u Siriju, a zatim u kurdski dio Iraka.

“Situacija se popravila, pa smo odlučile doći ovamo. Ranije nismo smjele zbog terorističkih napada. Plašila sam se za svoju i za sigurnosti svojih kćerki”, kaže Bushra Abdel Ghani.

Iračani maksimalno iskorištavaju vrijeme prije ponoćnog policijskog sata.

“Iračani vole izlaziti, naročito u Bagdadu. Čak i kad ima eksplozija u drugim dijelovima grada, ovdje su ulice pune ljudi koji obilaze prodavnice, idu na večeru ili jednostavno izlaze da prošetaju. Više od dva miliona Iračana napustilo je zemlju zbog nasilja, ali oni koji su ostali, prilagodili su se”, iz Bagdada izvještava Jane Arraf, reporterka Al Jazeere.

Novi projekti

U prometnoj ulici Amer Ali već je izložio poklone za Dan zaljubljenih. Ovo je Bagdad, i njegova roba je nešto drugačija nego na Zapadu.

Kafići su prepuni. Irački investitori otvorili su ovu franšizu turskog lanca Mado prošle godine. U planu je otvaranje još 13 lokala.

“Iračani sada imaju novac i žele ga trošiti”, kaže Abdul Hamid Al-Hili, upravitelj Mado caféa.

A to je tek početak…

Kompleks sa 33 sprata nalazi se u četvrti Hartija, pored Mansuura. Činit će ga trgovački centar, bolnica i luksuzni hotel. Najveći je privatni projekt u Iraku.

Širom grada vide se projekti čija je gradnja početa u vrijeme Saddama Huseina a prekinuta kad je počeo rat.

Biznismeni kažu da budućnost Iraka leži u privatnim investicijama – i dovoljno stabilnosti da bi se one isplatile.

Izvor: Al Jazeera