Bagdad: Nepoznati napadači ubili šest, ranili 30 osoba

Iračani protestuju protiv korupcije, loših institucija i nedostatka radnih mjesta (EPA)

Irački sigurnosni i medicinski zvaničnici saopštili su danas da su nepoznati napadači pucali na demonstrante na bagdadskom trgu Hilani, ubivši šest i ranivši trideset osoba.

Napad se dogodio dan nakon što je na bagdadskom trgu Tahrir, epicentru iračkog protesta, noževima izbodeno najmanje trinaest ljudi, prenio je Tanjug, pozivajući se na AP.

Nakon incidenata demonstranti su odmah proveli mjere samozaštite radi otkrivanja sabotera na trgu.

Najviša iračka šiitska vjerska vlast pozvala je danas na formiranje nove vlade u predviđenom roku i bez stranog uplitanja, nakon ostavke premijera Adela Abdul-Mahdija prošle sedmice.

Na hiljade antivladinih demonstranata širom južnog dijela Iraka pridružilo se demonstrantima na trgu Tahrir, nekoliko sati nakon propovjedi, izjavili su sigurnosni zvaničnici.

SAD priprema nove sankcije

„Nadamo se da će šef nove vlade i njeni članovi biti izabrani u ustavnom roku i prema željama ljudi bez vanjskog uticaja“, izjavio je ajatolah Ali al-Sistani u svojoj sedmičnoj propovjedi.

On je dodao da šiitski vjerski lideri neće učestvovati u procesu formiranja vlade.

Najmanje četiri stotine demonstranata poginulo je od 1. oktobra, kada su hiljade Iračana izašle na ulice Bagdada i pretežno šiitskih južnih provincija protestujući protiv korupcije, loših institucija i nedostatka radnih mjesta.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države pripremaju nove sankcije zbog ubistava antivladinih demonstranata u Iraku, rekao je visoki zvaničnik američkog State Departmenta.

Ranije danas, SAD je stavio na crnu listu trojicu iračkih paravojnih vođa koje podržava Iran zbog njihove navodne uloge u ubistvima.

Izvor: Agencije