Bagdad: Kurdi dovode borce PKK-a u Kirkuk, to je objava rata

Napetosti između dviju strana vladaju u multietničkom gradu Kirkuku, koji su pešmerge zauzeli 2014. godine (EPA)

Vlada u Bagdadu optužila je iračke Kurde da u naftom bogatom gradu Kirkuk dovode iz Turske borce Radničke partije Kurdistana, što je jednako “objavi rata”, a irački Kurdi optužbe odbacuju i tvrde kako dolaze samo simpatizeri.

Vahal Ali, predstavnik za medije u Pokrajinskoj kurdistanskoj vladi, koju vodi predsjednik Masuod Barzani, takve je optužbe odbacio.

“To je laž, nema PKK-a u Kirkuku, prisutni su samo pešmerge [dobrovoljci iz KRG-a]”, rekao je predstavnik agenciji Reuters.

‘U miru riješiti krizu’

Turska Vlada i njeni saveznici Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju PKK terorističkom organizacijom.

U saopćenju objavljenom nakon sastanka kojim je predsjedao irački premijer Haider al-Abadi u Bagdadu, a na kojem su bili najviši vojni i policijski komandanti, Vlada je najavila da će uspostaviti svoju vlast u Kirkuku i drugim spornim područjima.

Vodstvo iračkih Kurda odbacilo je ranije u nedjelju zahtjev iračke Vlade da poništi rezultate referenduma o nezavisnosti kao preduvjet za razgovore o rješenju krize.

Barzani i drugi kurdski vođe održali su krizni sastanak u gradu Dokanu ranije u nedjelju i ponovo ponudili da “u miru riješe” krizu s centralnom Vladom u Bagdadu.

Rekli su kako odbacuju “vojne prijetnje” iračkih snaga protiv pešmerga i obećali kako će braniti teritoriju nastanjen Kurdima u slučaju da budu napadnuti.

Zabrinutost Irana i Turske

Bagdad i Barzanijeva Vlada na rubu su sukoba od kako su irački Kurdi 25. septembra održali referendum o nezavisnosti Kurda, na što su oštro odgovorile susjedne zemlje (Iran, Turska), strahujući da bi nezavisnosti mogle težiti i kurdske manjine na njihovom tlu.

Napetosti između dviju strana vladaju u multietničkom gradu Kirkuku, koji su pešmerge zauzeli 2014. godine, kada su se iračke snage raspale pred munjevitim ratom koji je povela oružana grupa Islamska država Irak i Levant, a koja je uspjela osvojiti velike dijelove Iraka i Sirije.

Izvor: Agencije