Bagdad dom bijelom bengalskom tigru

Prema podacima Svjetskog fonda za zaštitu divljine, samo je oko 2.000 bengalskih tigrova ostalo u divljini, dok ih oko 200 živi u zoološkim vrtovima. U takvom vrtu u Bagdadu rađa se sve više mladih, uključujući i izuzetno rijetkog bijelog bengalskog tigra, izvijestila je Jane Arraf, novinarka Al Jazeere.

Jedna od najrjeđih životinja na svijetu i jedan od najmlađih stanovnika Zoološkog vrta u Bagdadu je mladunče bijelog bengalskog tigra, najrjeđa varijacija ove ugrožene vrste. On i njegova sestra rođeni su u bagdadskom zoološkom vrtu prije tri mjeseca. Njihov čuvar čeka da razviju karakter prije nego što im da imena.

“Ako budu opasni, dat ćemo im drugačija imena nego ako budu mirni i poslušni. Sve zavisi od njihove prirode”, kazao je čuvar Said Tawfeeq Naimi.

Skriveni tigrići

Tigrići još nisu predstavljeni javnosti.

“Zoološki vrt posebno nadgleda ovo mladunče, ne samo zato što je rijetko. Kao rezultat parenja bliskih srodnika i zbog genetskih mutacija, bijeli tigrovi imaju slabiji imunološki sistem od drugih tigrova. Zato je čuvar s njim 24 sata dnevno”, izvijestila je Araf.

Priča o ovim tigrovima počinje incidentom.

Veterinar Waseem Amin je kazao: “Pronašli smo tigra, mislim, blizu ovog mjesta. Počeli smo raditi autopsiju i nakon sat vremena pronašli metak.”

Godine 2003. pijani američki vojnik provukao je prste kroz rešetke kaveza. Kad ga je tigar ugrizao, drugi vojnik je pucao u njega.

Donirani tigrovi

Centar za zaštitu životinja iz Sjeverne Karoline kasnije je donirao par bengalskih tigrova kako bi nadoknadili gubitak. Jedan od njih bio je Riley.

Pet godina kasnije vrt ima 12 bengalskih tigrova, uključujući bijelo mladunče, potomka Rileyja i jedne od njegovih kćerki. Ovdje živi i pet sibirskih tigrova.

U vrtu kažu da bi voljeli izbjeći parenje bliskih srodnika, ali da nemaju dovoljno prostora da odvoje životinje, niti pristup drugim tigrovima.

“Dvanaest je veliki broj tigrova za jedan zoološki vrt. Imamo i 24 lava, što, također, nije mali broj. Možda bi rješenje bila razmjena životinja s vrtovima u drugim zemljama”, rekao je Salah Askar Ali Akbar iz uprave zoološkog vrta.

Kažu da neće pariti bijelog tigra. Nadaju se da će odrasti i biti snažan kao i drugi primjerci njegove vrste.

Izvor: Al Jazeera