BAFTA: ‘Odrastanje’ najbolji film

Pobjednički film prati dvanaest godina odrastanja jednog dječaka (Getty Images)

Film “Odrastanje” američkog redatelja Richarda Linklatera proglašen je najboljim filmom u nedjelju u Londonu na dodjeli ovogodišnje nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA).

Film koji prati dvanaest godina odrastanja jednog dječaka osvojio je još dvije nagrade – Linklater je proglašen najboljim režiserom, a nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu za taj film dobila je Patricia Arquette.

U utrci za najbolji film, uz “Odrastanje”, bili su “Teorija svega”, “Grand Budapest Hotel”, “Birdman” i “Igra oponašanja”, film o britanskom matematičaru Alanu Turingu koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata uspio dešifrirati Enigmu, prenosi Hina.

Najboljom glumicom proglašena je Julianne Moore za ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu “Still Alice”, a najboljim glumcem Eddie Redmayne koji glumi Stephena Hawkinga u biografskom filmu “Teorija svega”.

Najbolji scenariji

“Grand Budapest Hotel” dobio je nagradu za najbolji originalni scenarij (Wes Anderson & Hugo Guinness) a filmu “Teorija svega” otišle su nagrade za najbolji adaptirani scenarij (Anthony McCarten) i nagrada za najbolji britanski film.

Najbolju sporednu mušku ulogu ostvario je J. K. Simmons u filmu “Ritam ludila” a najbolji film na stranom jeziku je poljski film “Ida” Pawela Pawlikowskog.

Film “Grand Budapest Hotel” imao je jedanaest nominacija i predvodio je u utrci, a s jednom nominacijom manje slijedili su ga “Teorija svega” i “Birdman”.

Izvor: Agencije