BAE i EADS pregovaraju o spajanju

Grupa bi proizvodila široku lepezu letjelica, kao što su BAE-ovi borbeni avioni Tornado (AFP)

Britanski proizvođač vojne opreme BAE Systems i evropski koncern avioindustrije EADS planiraju se spojiti u 48 milijardi dolara vrijednog diva avio i vojne opreme, koji bi po prodaji pretekao konkurenta Boeinga.

Njemačka Vlada skeptična

Njemačka Vlada je izrazila skepticizam povodom planiranog spajanja EADS-a i BAE, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

“Upitno je da li predložena struktura zaitsta može biti dogovorena”, citira agencija Vladine izvore u Berlinu.

“Pored pitanja evropskog zakona, također je prisutno pitanje vrijednosti jednog takvog aranžamana”, dodaje DPA.

Nešto ranije, glasnogovornik njemačkog Ministarstva ekonomije je rekao da je Berlin “obaviješten” o pregovorima o spajanju i da je od njega “zatraženo da podrži njihovo spajanje”.

“Federalna vlada trenutno ispituje sva relevantna pitanja”, rekao je on.

Drugi izvor je nešto ranije za AFP rekao da je Berlin u “kontstruktivnim pregovorima” s EADS-om.

Akcije dviju kompanija su značajno pale nakon što su saopćile da su počele pregovore o spajanju radi osnivanja globalnog lidera u oblasti avijacije i odbrane.

Riječ je o najvećoj konsolidaciji u evropskom zračnom i odbrambenom sektoru od 2000. godine, kada je stvoren EADS pod zajedničkom francuskom i njemačkom kontrolom.

Dvije kompanije objavile su da su pregovori o formiranju grupe u naprednoj fazi.

Prema planiranoj transakciji, dioničari BAE posjedovali bi 40 posto zajedničke grupe, ulagači u EADS 60 posto, a dionice kompanije bile bi izlistane u kotacijama dvije berze.

Spajanjem bi se smanjili troškovi i pojednostavila komplicirana politička vlasnička struktura EADS-a te smanjila njegova sve veća ovisnost o cikličkom poslovanju u segmentu civilne avijacije.

BAE bi, pak, dobio više prostora u civilnoj avijaciji.

Povezivanje bi bilo korisno i gledno iz geografske perspektive, jer je BAE jak u SAD-u, Velikoj Britaniji i Saudijskoj Arabiji, a EADS u Evropi.

Ozbiljni pregovori

Izvori upoznati s pregovorima kazali su da su ozbiljni pregovori počeli u junu, ali da njihovo uspješno okončanje ni u kom slučaju nije izvjesno, s obzirom na potencijalne regulatorne, sigurnosne i kulturne prepreke.

Spajanje bi ujedno omogućilo EADS-u da se oslobodi dioničarskog sporazuma koji diktira francusko-njemačku ravnotežu snaga u grupi.

Napetost između dviju strana tinja ove godine u prvom redu oko planova da se aktivnosti grupe više preusmjere blizu sjedišta Airbusa u Toulouseu.

Stvari je dodatno zakomplicirala Daimlerova prodaja udjela u EADS-u.

Plan njemačke Vlade o kupovini udjela, s obzirom na nezainteresiranost drugih investitora, navodno je razljutio francusku stranu i upravu EADS-a, koja priželjkuje manji angažman vlada.

Bude li se spajanje odvijalo prema planu, postojeći oblik dioničarskog ugovora vjerojatno će biti raskinut.

Odvojene strukture

Iz političkih i razloga državne sigurnosti, BAE i EADS nastavili bi funkcionirati kao odvojene strukture, budući da igraju važnu ulogu u britanskom, odnosno francuskom sistemu za odvraćanje napada nuklearnim oružjem, a uspostavila bi se nova krovna grupa, kojom bi vjerojatno upravljali predstavnici EADS-a.

Grupa bi proizvodila široku lepezu letjelica i plovila, od Airbusovih komercijalnih mlaznih aviona, poput A380 superjumba i vojnih transportera A400M, preko BAE-ovih mlaznih borbenih aviona Tornada, do podmornica na nuklearni pogon iz klase Astute.

BAE i EADS zajedno bi ostvarivali prihode od 72 milijarde eura godišnje, prema rezultatima iz prošle godine, i zapošljavali bi oko 220.000 ljudi.

Usporedbe radi, Boeing je prošle godine ostvario prihode u visini 68,7 milijardi dolara, a Lockheed Martin od 46,5 milijardi dolara.

Izvor: Agencije