Badie u uniformi osuđenog na smrt

Optuženici su samo širili vijest o velikom protestu na trgu Rabaa al-Adawiya i organizovali mirni protest, tvrdi HRW (EPA)

Duhovni vođa Muslimanske braće, Mohamed Badie, pojavio se u sudnici noseći crveno zatvorsko odijelo, karakteristično za osuđenike koji će biti pogubljeni.

Ovo je prvi put da se pojavljuje u ovoj uniformi nakon što mu je prije gotovo sedmicu potvrđena smrtna kazna.

U međuvremenu, Human Rights Watch (HRW) je objavio da su dokazi tužilaštva na suđenju protiv 51 pristalice Muslimanske braće u Egiptu zasnovani na svjedočenju samo jednog policajca.

HRW je saopćio da tužilaštvo nije predstavilo adekvatne dokaze koji bi utvrdili da su optuženici radili išta drugo osim što su širili vijest o velikom protestu na trgu Rabaa al-Adawiya 2013. godine i organizirali mirni protest, prenio je Reuters.

Sud je 11. aprila osudio 14 osoba na smrt i 37 na doživotnu zatvorsku kaznu zbog protivljenja svrgavanju predsjednika Muhameda Mursija 2013. godine pod vodstvom vojske na čijem se čelu nalazio Abdel Fattah al-Sisi, koji je trenutno predsjednik.

Protesti studenata

Na ulicama Kaira održani su protesti studenata, koji su simpatizeri pokreta Muslimanska braća.

Njih nekoliko stotina sukobilo se sa policijom, protestujući zbog suđenja svrgnutom predsedniku Egipta Muhamedu Mursiju.

Snage bezbjednosti koristile su suzavac kako bi rastjerale okupljene demonstrante.

Kritike HRW-a uslijedile su dva dana uoči nastavka suđenja protiv Mursija.

Otkako je postao predsjednik 2014. godine, Sisi je nazvao Mursijevu Muslimansku braću prijetnjom po nacionalnu sigurnost.

Opisao je pokret mrežom nasilnih i naoružanih grupa koje predstavlju prijetnju arapskom svijetu i Zapadu.

Stotine ubijenih

Osuđenici na smrt proglašeni su krivim za “planiranje pobune” tokom nasilnog rastjerivanja dva mirna protesta koje su sredinom 2013. godine organizirale pristalice svrgnutog Mursija.

Na teret im se stavlja da su “centar operacija” tokom dva mirna protesta i da su “bili glavni zavjerenici u organiziranju zavjere kako bi se posijao haos i kako bi se zapalile policijske stanice, državne institucije, javna i privatna imovina, te crkve”.

Stotine osoba su ubijene kada su snage sigurnosti silom rastjerali dva mirna protesta Mursijevih pristalica na kairskom trgu Rabaa al-Adawiya te na trgu Nahda u Gizi.

Rastjerivanje protesta je uslijedilo samo nekoliko sedmica nakon što je Mursija, prvog egipatskog demokratski izabranog predsjednika, silom svrgla vojska nakon protesta protiv njega.

Izvor: Agencije