Bachelet opet izabrana za predsjednicu Čilea

Michelle Bachelet, karizmatična i popularna čileanska političarka, pobijedila je na predsjedničkim izborima u toj zemlji, čime je, poslije više od 50 godina, postala prva žena koja je osvojila i drugi predsjednički mandat.

Pobijedila je s uvjerljivih 62 posto glasova birača i sa skoro dvotrećinskom većinom porazila svoju rivalku, konzervativnu političarku Evelyn Matthei, koja je, nakon osvojenih 38 posto glasova, priznala poraz.

Bachelet je prva žena koja je prije sedam godina došla na čelo Čilea, a predsjednički mandat joj je trajao od 2006. do 2010. godine.

Obećala reforme

Iako glasači nisu oduševljeni koalicijom lijevog centra, na čijem je ona čelu, sama Bachelet uživa veliku naklonost birača, naveo je Reuters.

Obećala je provesti 50 reformi u roku od 100 dana, a prije svega namjerava ukinuti nejednakost u prihodima podizanjem poreza, te najavljuje ulaganje u obrazovanje, zdravstvo i izmjenu Ustava, koji datira još iz diktatorskog razdoblja.

Planira potrošiti 15 milijardi dolara na ambiciozne reforme, ali da bi ih provela bit će joj potrebna većina u Kongresu.

Bachelet namjerava poduzeti i socijalne mjere koje bi mogle duboko uzdrmati tradicionalno konzervativni Čile, uključujući legalizaciju abortusa u nekim slučajevima, a možda i homoseksualne brakove.

Međutim, u pokušajima da planove pretvori u realnost, svjetski mediji upozoravaju kako će morati da se uhvati u koštac s varljivim Kongresom i ekonomskim rastom koji usporava.

Teška prošlost

Bachelet i njezina protivnica na izborima, predstavnica desnice Evelyn Matthei, bile su prijateljice iz djetinjstva prije nego što ih je razdvojio diktatorski režim Augusta Pinocheta, no zanimljivo je kako su obje kćeri generala koji su se našli na suprotnim stranama političke podjele kada je na vlast došao general Pinochet.

Kći je generala zrakoplovnih snaga koji je mučen do smrti, nakon što je odbio podržati Pinochetov režim u puču kojim je svrgnut socijalistički predsjednik Salvador Allende 1973. godine. I Bachelet i njena majka bile su mučene, a potom izgnane.

Samohrana majka, pedijatar po obrazovanju i stručnjak za javno zdravlje, Bachelet je od 2000. do 2002. bila ministrica zdravlja, potom ministrica obrane do 2004, da bi od 2006. do 2010. bila i predsjednica države, kao prva žena koja je došla na čelo Čilea.

Pošto joj je Ustav branio da se odmah nakon prvog kandidira i za drugi mandat, ona je u međuvremenu predvodila tijelo Ujedinjenih naroda koje se bavi borbom za ravnopravnost spolova, a potom se vratila u Čile i ponovno postala predsjednica.

Izvor: Al Jazeera i agencije