Skupština Kosova usvojila sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a za tu odluku glasalo je 80 parlamentaraca, dok je njih 11 bilo protiv, prenose kosovski mediji.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci čestitao je, tim povodom, poslanicima na usvajanju sporazuma, dodajući da je “sada lopta u dvorištu Evropske komisije da poduzme korake kako bi se prekinula izolacija Kosova”.

Premijer Ramush Haradinaj napisao je na Twitteru da “Kosovo ostaje vjerno vladavini zakona” i odao priznanje poslanicima koji su izglasali tu odluku. I on očekuje da će EU učiniti ono što je obećala i ukinuti vizni režim građanima Kosova.

Prihvatanje sporazuma u kosovskom parlamentu pozdravili su i u Evropskog parlamentu. Posebnim saopćenjem oglasili su se specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes te izvjestiteljica Evropskog parlamenta za liberalizaciju viza sa Kosovom Tanja Fajon.

“Odluka Skupštine Kosova je veliki dan za kosovske građane. Danas je voz koji se kretao prema izolaciji vraćen na pravi put, a to je put prema evropskoj budućnosti”, poručio je Šoltes, rekavši kako je odluka “vrlo važan i veliki korak prema liberalizaciji viznog režima”.

I Fajon je važnim korakom ocijenila odluku kosovskog parlamenta.

Prethodno su poslanici opozicionog pokreta Samoopredjeljenje četiri puta prekidali zasjedanje bacanjem suzavca u plenarnoj sali Skupštine Kosova. Time su nastojali spriječiti glasanje za ratifikaciju demarkacije granice sa Crnom Gorom.

Policija je privela pet poslanika tog pokreta, osumnjičenih da su aktivirali suzavac.

Kako prenosi portal Gazeta Express, oni su privedeni po nalogu tužilaštva.

Raskol u pokretu

Nije poznato da li su Skupštinu napustili i preostali poslanici tog pokreta, kojih ima 19, nakon raskola koji se nedavno dogodio.

Dvanaest bivših poslanika Samoopredjeljenja formiralo je poseban poslanički klub, ali njihov sav o demarkaciji je isti.

Prethodno je Predsjedništvo Skupštine Kosova u pauzi, nakon drugog bacanja suzavca, isključilo s daljeg zasjedanja pet poslanika Samoopredjeljenja koji su bacali suzavac.

Međutim, osiguranje nije imalo vremena da reagira i da ih izbaci iz sale, jer je ponovo bačen suzavac. Policija Kosova je, u međuvremenu, saopćila da je za interveniranje unutar plenarne sale potrebna odluka i zahtjev Predsjedništva Skupštine Kosova.

Dodaje se da na osnovu svojih nadležnosti i zakonskih ovlaštenja, Policija Kosova provodi istražne radnje kako bi otkrila kako je sumnjivo sredstvo unijeto u salu Skupštine Kosova, kao i sve drugo u vezi bacanja suzavca.

Suzavci u Skupštini

Sjednica Skupštine Kosova ranije je, nakon više od sat vremena pauze, prekinuta, nakon što su poslanici Pokreta Samoopredjeljenje bacili i drugi suzavac.

Pripadnici Policije Kosova u civilu počeli su da pretresaju poslanike i njihove tašne, prenosi Anadolija.

Zbog novih incidenata u kosovskom parlamentu oglasio se evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, poručivši da “takvom ponašanju nema mjesta u demokratiji”.

“U ovom važnom danu kosovski lideri bi trebali preuzeti odgovornost i glasati za sporazum o demarkaciji. Njihovim građanima će to značiti korak ka viznoj liberalizaciji koja je na vidiku”, napisao je Hahn na Twitteru.

To će, naveo je, omogućiti da se budući politički život fokusira na druge važne reforme koje su poželjne i građanima potrebne, a pomoći će državi da postigne napredak u svojoj evropskoj orijentaciji.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, osudio je aktiviranje suzavca u kosovskom parlamentu, poručivši da nasilje kao politički instrument nema mjesta na Kosovu.

Opozicija je prije tri godine suzavcem spriječila usvajanje sporazuma o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

Izvor: Al Jazeera i agencije