Azilanti u Srbiji strahuju od premještanja

Ekipa Al Jazeere ponovo je bila u selu Vračević u Srbiji, gde je privremeno smeštena grupa od stotinak azilanta, koji bi, prema najavama Komesarijata za izbeglice u toj zemlji, do kraja sedmice trebalo da budu prebačeni u Sandžak.

Za azilante smeštene u selu Vračević novo jutro znači i novu neizvesnost, strah da bi se uskoro ponovo mogli naći na potpuno nepoznatom mestu. A oni to ne žele, kaže Benjamin, azilant iz Nigerije, izveštava Al Jazeerina reporterka Anne Marie Ćurčić.

“Ako budu došli, moraću da kažem: ne želim da idem, ne želim da idem, ne želim da idem… Policija ne može da me upuca, ne može da me ubije, oni su ljudska bića kao i ja, imaju savest, Vlada ima savest, čak i u mojoj zemlji imaju savest, tako da ako im svi kažemo – ne želimo da idemo, ne želimo da idemo, nećemo ući u autobuse, hoćemo da ostanemo ovde, niko ovde ne želi da ide…”, kategoričan je Benjamin.

Narušena svakodnevnica

“Samo želimo da ostanemo ovde, ovde nam je dobro, ranije smo bili u šumi, bilo nam je jako teško, u šumi smo i spavali, a sada nam je ovde dobro…”, kaže Muhamed.

Sagovornici Al Jazeere kažu da su željni svakodnevnih rituala, rutina, poput spremanja zajedničkog doručka na poznatom mestu, sa sada već poznatim ljudima. To im, dodaju, daje koliki-toliki privid normalnosti u okolnostima u kojima su se, silom prilika, našli.

Svakodnevicu azilanta u Vračeviću čini i traganje za bilo kakvim komadom odeće, nečim toplim, što bi moglo da ih zaštiti od temperatura ispod nule.

Hayat – život

No, u razgovoru sa njima čini se da im ništa toliko ne znači koliko pažnja koju im pruža Olgica, radnica jednog lokalnog restorana, kojeg azilanti iz Vračevića i susedne Bogovađe doživljavaju kao drugi dom. Otuda Olgici nadimak Hayat, ili život na arapskom.

“Možda zato što ih ne gledamo kao azilante, gledamo ih kao normalne ljude, oni su normalni ljudi, od krvi i mesa, isto kao i mi, ne vidimo ih sa nikakvom razlikom, ne pravimo razliku po boji kože, po veri, kao drugi”, kaže Olgica.

A upravo zbog nekih drugih, koji su pre nepunih nedelju dana blokirali lokalni put, ali i onih koji su u Obrenovcu, nadomak Beograda, palili barake u koje je grupa azilanata trebalo da bude smeštena, Vlada Srbije donela je odluku da azilante iz Vračevića i deo onih smeštenih u centru u Bogovađi, do kraja nedelje prebaci u Sjenicu, Tutin i Novi Pazar.

Izvor: Al Jazeera