Azijske sile značajno povećale vojne budžete

Kina je po visini vojnog budžeta druga u svijetu, iza SAD-a (EPA)

Sredstva za odbranu u azijskim zemljama s najvećim vojnim budžetima udvostručila su se u zadnjih deset godina, u Kini čak i učetverostručila i trenutno su na najboljem putu da premaše izdvajanja evropskih zemalja u 2012, ističe se u studiji objavljenoj u Washingtonu.

Vojni bužet pet najrastrošnijih zemalja na tom polju: Kine, Indije, Japana, Južne Koreje i Tajvana iznosio je u 2011. ukupno 224 milijarde dolara ili “gotovo dvostruko u odnosu na 2000”, ističe Centar za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u studiji.

“S obzirom na to da će izdvajanja za odbranu u Aziji krajem godine premašiti izdvajanja evropskih zemalja, Sjedinjene Države moraju nastaviti strategiju ponovne uspostave ravnoteže prema azijsko-pacifičkoj regiji”, navodi ta ustanova.

Nekad i sad

Od 2005. izdvajanja za vojsku u Kini rasla su u prosjeku 13,4 posto godišnje, prenosi Hina.

Kina je prema visini vojnog budžeta druga u svijetu, iza SAD-a.

Peking je 2011. gotovo 90 milijardi dolara namijenio ulaganju u vojsku (kupovina opreme, istraživanje, razvoj i sl), a deset godina ranije 22,5 milijardi dolara.

Za usporedbu, indijski budžet porastao je i lani je dosegnuo 30,7 milijardi dolara.

Japanski je porastao sa 40 na 58 milijardi dolara.

Vojni buždet Južne Koreje je porastao je u tom razdoblju sa 17 na 29 milijardi dolara, a Tajvana sa osam na 10 milijardi dolara.

Izvor: Agencije