Azerbejdžanska vojska prodrla u dijelove Nagorno-Karabaha

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev na svom Twitter profilu je objavio kako je osvojeno osam sela (EPA)

Azerbejdžan je u sukobu s armenskim snagama osvojio nekoliko lokacija u Nagorno-Karabahu, objavile su u srijedu obje strane i vlasti te sporne regije, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

Azerbejdžan je uspio preseliti liniju fronta dublje u regiju sukoba, saopćio je Arajik Harutjunjan, regionalni čelnik Nagorno-Karabaha.

Armenska vojska potvrdila je da su se Azerbejdžanci uspjeli probiti u nova područja, što je prvi put da Erevan priznaje vojno napredovanje svojih neprijatelja.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev na svom Twitter profilu je objavio kako je osvojeno osam sela.

Baku je objavio da je azerbejdžanska vojska sveukupno osvojila 45 mjesta u Nagorno-Karabahu, što je armenska vojska u početku negirala.

Slavlje uz vatromet

Azerbejdžanska državna televizija prikazala je ljude na ulicama kako slave uz vatromet.

Armenija je od početka sukoba 27. septembra objavila kako je nekoliko stotina poginulih na njenoj strani, dok Azerbejdžan ne otkriva taj broj, ali je objavio kako su poginula 43 civila.

Alijev je za tursku televiziju Haber Turk kazao kako se vojna ofanziva njegove države nastavlja, više puta se požalivši da mirovni pregovori u protekla tri desetljeća nisu doveli do mirnog rješenja spora oko te regije.

Azerbejdžan je proteklih godina jačao svoju vojsku i više puta ponavljao da će osvojiti Nagorno-Karabah silom. Alijev je naglasio i da će Turska, saveznica Azerbejdžana, igrati veću ulogu u pronalasku rješenja za sukob, dodaju agencije.

Izvor: Agencije