Azerbejdžan oborio armensku bespilotnu letjelicu

Ovo je treća armenska bespilotna letjelica koja je uništena u posljednja dva dana. (Anadolija)

Azerbejdžan je objavio da je oborio armensku bespilotnu letjelicu u jeku pojačanih tenzija duž granice dvije zemlje, prenosi Anadolija.

Dron X-55 izvodio je izviđačke aktivnosti azerbejdžanskih položaja u blizini sela Aghdam u okrugu Tovuz, navedeno je u saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Ovo je treća armenska bespilotna letjelica koja je uništena u posljednja dva dana.

Armenska vojska je 12. jula započela napade na položaje azerbejdžanske vojske u Tovuzu, a azerbejdžanska strana je odgovorila na napade i osujetila armenski pokušaj okupacije pograničnih dijelova te strateški važne regije.

Pojačane su tenzije duž granica Azerbejdžana i Armenije

Armenske snage izvele su napade na azerbejdžansku pograničnu regiju Tovuz kroz kroju prolazi i nekoliko važnih energetskih i infrastrukturnih projekata koje zajednički realiziraju Turska i Azerbejdžan.

Dugogodišnje kršenje primirja

Armenija je početkom 90-tih godina prošlog vijeka okupirala azerbejdžanski Nagorno Karabah i još sedam susjednih azerbejdžanskih regija, a do sada je u mnogo navrata kršeno primirje koje su dvije zemlje dogovorile 1994. godine.

Za razliku od dosadašnjih sukoba koji su izbijali na linijama razgraničenja okupiranih azerbejdžanskih regija, armenske snage su ovog puta sukobe započele na granici između dvije zemlje.

Turska je osudila armenske napade i poručila da je spremna svim resursima podržati bratski Azerbejdžan.

Četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i dvije rezolucije Generalne skupštine UN-a, kao i odluke mnogih međunarodnih organizacija, osudile su ilegalnu okupaciju i zahtijevaju povlačenje armenskih snaga iz Nagorno Karabaha i ostalih sedam okupiranih regija Azerbejdžana.

Izvor: Agencije