Azem Vllasi ranjen u pucnjavi u Prištini

Policija Kosova je tokom dana uhapsila dvije osobe osumnjičene za napad kosovskog advokata Azema Vllasija, prenosi agencija Anadolija.

„Jedna od njih M. J. (1956), osumnjičena je da je izvršilac tog djela, dok je druga osumnjičena osoba A. LL. (1964)“, navode iz Policije Kosova.

Policija je, također, uspjela pronaći i zaplijeniti pištolj, zajedno sa prigušivačem, za koji se sumnja da je upotrijebljen u ovom slučaju. Istovremeno su izvršeni pretresi različitih lokacija u regiji Prištine.

Kao dokazni materijal zaplijenjeno je i nekoliko dokumenata i drugih relevantnih dokaza povezanih s ovim slučajem, dodaje Anadolija.

Ranjen u ruku

Vllasi, nekadašnji visoki državni i partijski dužnosnik u bivšoj Jugoslaviji, ranjen je u ponedjeljak ujutro iz vatrenog oružja u blizini svoje kuće u Prištini.

Vllasi je ranjen u ruku i van je životne opasnosti, javlja iz Prištine reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj. 

Kosovska policija potvrdila je da je pucano na Vllasija i da se incident dogodio oko 8:00 sati te da je napadač identifikovan, a u toku je potraga za njim.

Vllasi je prebačen u Kliničko-bolnički centar u Prištini, a motivi napada za sada su nepoznati.

“Sumnja se da je do napada došlo nakon što je Vllasi odbio da zastupa jednu osobu u jednom predmetu, nakon čega se čuo pucanj. Vllasi je poznati kosovski advokat i analitičar, a ranije je bio istaknuti političar u bivšoj SFRJ”, javlja Ahmetaj.

Policija je potvrdila da se napad dogodio ispred njegovog stana, odnosno kancelarije te da je istraga u toku.

“Jutros u 8:00 sati smo dobili informaciju da je bilo pucanja iz vatrenog oružja u centru grada. Policija je izašla na mjesto događaja i ustanovili smo da je jedna osoba dobila lake tjelesne povrede od vatrenog oružja. U toku je istraga i prikupljanje dokaza”, kazao je za Al Jazeeru Isak Ejupi.

‘Čuo se pucanj’

Supruga Nadira Avdić-Vllasi rekla je da je jedna osoba ranila Vllasija u rame i da je van životne opasnosti, prenose mediji.

“Jutros je kod nas došla jedna osoba, koja je tražila da je Azem zastupa u nekom predmetu. Azem je rekao da on ne radi na tim predmetima i poslije toga je došlo, kako sam mogla primijetiti, do guranja, poslije toga se čuo pucanj. Azem je ranjen u rame”, kazala je.

Vllasi je u svjesnom stanju i sada se priprema za operaciju, dodala je njegova supruga.

Thaci: ‘Napad neprihvatljiv’

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je napad na Vllasija neprihvatljiv.

Thaci je na svom Facebook-profilu napisao da je s uznemirenjem primio vijest o njegovom ranjavanju. 

“Takvi akti su neprihvatljivi i za osudu u društvu u kojem je glavni prioritet jačanje vladavine reda i zakona”, naveo je Thaci. 

Kosovski predsjednik poželio je Vllasiju brz oporavak, dok je od nadležnih organa zatražio da počinioca ovog djela izvedu pred lice pravde.

Izvor: Al Jazeera i agencije