Oglasi

Avramopoulos: Evropski izbori ne treba da parališu EU

Članice EU i dalje su podijeljene oko reforme sistema azila, a postoji strah da se ide na status quo, jer se približavaju izbori za Evropski parlament.
Evropska politika azila treba biti u skladu sa Ženevskim konvencijama, smatra Avramopoulos.EPA

Približavanje evropskih izbora ne treba da parališe reforme migrantske politike EU, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU u Bukureštu.

Uprkos velikom padu broja pristiglih na evropske obale u odnosu na 2015. godinu evropske zemlje su i dalje podeljene oko reforme sistema azila.

Postoji bojazan da se ide na status quo kako se približavaju evropski izbori koji se održavaju krajem maja.

"Predstojeći izbori ne treba da nas parališu. Naprotiv treba da ujedinimo snage da pokažemo snažnu političku volju", rekao je Avrampoulos.

Od 2016. godine reforma propisa oko azila zakočena je oko pokušaja izmene propisa iz Dablina.

Nesrazmjeran teret prihvata migranata

Taj propis stavlja nesrazmeran teret na sredozemne zemlje pošto po njemu odgovornost za zahtev za azil imaju zemlje prvog ulaska migranata.

Dok se ne usvoje novi propisi koje bi svi prihvatili, svako spasavanje migranata u Sredozemlju dovodi do diplomatskog natezanja oko toga ko ima odgovornost da ih prihvati.

Italija je posebno nefleksibilna i zatvara svoje luke.

"Ne možemo nastaviti da računamo na ad hoc rešenja kada je više desetina migranata blokirano na brodu kod naših obala", rekao je Avramopoulos i pozvao da se prekine igra koja može da ugrozi ljudske živote.

U očekivanju da se deblokira reforma propisa iz Dablina, Evropska komisija vrši pritisak na evropske zemlje da usvoje privremene aranžmane u kojima se razjašnjavaju odgovornosti svakoga za iskracavanje spasenih tražilaca azila.

Nemačka i Francuska založile su se za proširenje kruga zemalja koje se slažu da dele prihvat migranata, rekao je nemački državni sekretar Stephan Mayer.

Austrija za lakše protjerivanje izbjeglica 

Prema jednom evropskom izvoru, sastanak u četvrtak nije doneo napredak po ovom pitanju.

Kako je rekao izvor, sastanak je bio obeležen napetostima između zemalja koje su tražile više solidarnosti i onih koje su protiv mehanizma raspodele prihvata migranata.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Herbert Kickl, iz ekstremno desničarske FPO stranke, tražio je da se ponovo raspravlja o njegovom zahtevu za novo evropsko pravilo da se olakša proterivanje tražilaca azila i izbeglica koji su počinioci nekih prestupa.

On je ocenio da situacija nije zadovoljavajuća sada i da ne može tako da se nastavi.

Avramopoulos je podsetio da je EU predložila zakone koji predvidjaju da izbeglice izgube status u slučaju da počine posebno teške zločine, i da evropska politika azila treba da bude u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.