Oglasi

Avioni NATO-a presreli putnički avion iznad Crne Gore

Akcija je uslijedila nakon što je civilna letjelica izgubila komunikaciju s kontrolom zračnog saobraćaja.
Avioni NATO-a tokom vježbe u PodgoriciIlustracija

Avioni italijanske vojske presreli su iznad zračnog prostora Crne Gore putnički avion koji je prethodno izgubio komunikaciju s kontrolom zračnog saobraćaja, saopćeno je danas iz NATO-a.

Italijanski avioni, u skladu s misijom "Air policing", s kolegama iz Grčke čuvaju zračni prostor Crne Gore nakon što je ta zemlja u junu 2017. postala punopravna članica NATO-a, piše Anadolija. 

Putnički avion, prema saopćenju, jučer je izgubio komunikaciju s kontrolom civilnog zračnog saobraćaja iznad Hrvatske i u trenutku uzbune kretao se južno prema Crnoj Gori i Albaniji.

Avin nastavio ka odredištu

Dva Eurofightera uspješno su presrela letjelicu samo nekoliko minuta nakon što su o tom slučaju obaviješteni. 

Piloti su prilikom vizuelne provjere isključili bilo kakve nezakonite aktivnosti, tehničke ili bilo kakve druge probleme. 

"Ustanovljeno je da je gubitak komunikacije povezan s nerazumijevanjem između kontrole civilnog zračnog saobraćaja i posade avioprevoznika. Nakon što je povratio regularni kontakt s kontrolorima civilnog saobraćaja, avion je nastavio ka svom odredištu, Hurghadi u Egiptu", stoji u saopćenju.

Avioni italijanske vojske, dodaje se, u trenutku uzbune bili su u bazi u blizini Barija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.