Avioni Croatia Airlinesa opet lete

Kompanija očekuje da će se redovno stanje prometa održati i dalje (Reuters)

Promet Croatia Airlinesa je normaliziran i hrvatski nacionalni avioprijevoznik u petak planira obaviti sve letove prema redovitom redu letenja, saopćeno je iz Croatia Airlinesa.

“S obzirom na to da u ovom trenutku postoji dovoljan broj članova kabinskog osoblja za sve današnje letove u međunarodnom i domaćem prometu, kompanija očekuje da će sve putnike prevesti do njihovih odredišta bez ikakvih poremećaja”, ističu iz Croatia Airlinesa.

Navode i to da se zasad s masovnog bolovanja vratilo desetak članova kabinskog osoblja, a očekuje se da će ih se tokom dana vratiti još.

Zbog toga kompanija očekuje da će se redovito stanje prometa održati i dalje.

Otkazano 20 letova

Nakon što su u samo dva dana 42 člana kabinskog osoblja prijavila odlazak na bolovanje, Croatia Airlines suočila se s neplaniranim poremećajima u prometu te je u srijedu, 1. maja i u četvrtak, 2. maja 2013, bila primorana otkazati ukupno 15 međunarodnih i pet domaćih letova.

Posljedice tih poremećaja osjetila je skoro hiljada putnika, a prema preliminarnim podacima kompanija je dosad pretrpjela direktnu finansijsku štetu veću od 200 hiljada kuna, kaže se u saopćenju.

U kompaniji sumnjaju da je riječ o takozvanom bijelom štrajku, odnosno sindikalnoj akciji, pa su i službeno od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje tražili kontrolu tih bolovanja. Provjere bolovanja su počele, no gubici rastu.

Direktni troškovi za srijedu iznosili su 200.000 eura, jer je Croatia Airlines morala iznajmiti zamjenske avione i posade.

Isto su bili prisiljeni učiniti i u četvrtak.

Reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak kazala je u javljanju u četvrtak da uprava i sindikati ne mogu pronaći zajednički jezik. Najbrojniji je Samostalni hrvatski sindikat zaposlenih u zrakoplovstvu, koji zastupa sve osim pilota, stjuardesa i aviomehaničara.

Kažu da su dosad pristali na brojna odricanja kako bi spasili radna mjesta.

„Želimo odredbu koja će garantirati da nam se plaće neće smanjivati. Osim toga, uvjet je i to da se odredi broj radnika, tj. da se smanji broj radnika koji je planiran za otpuštanje, jer su prilikom početka pregovora od uprave dobili jamstva da će se taj broj smanjiti ukoliko pristanemo na uštede koje oni predlažu”, kazao je Tomislav Rajković iz Sindikata.

Zlatko Širac, član Uprave aviokompanije, rekao je da su napravili sve druge uštede koje su do sada mogli napraviti.

“Išli smo prvo raditi uštede na svim drugim mogućim mjestima, a radnici, odnosno trošak radne snage, ostao je na kraju”, kazao je on.

Planom restrukturiranja, koji bi trebao biti prihvaćen ovog ljeta, predviđene su uštede u iznosu od gotovo 10 miliona eura.

Dva miliona uštede na radnicima

Od toga se dva miliona eura planira uštedjeti na zaposlenicima. Pritom će 220 ljudi biti proglašeno viškom.

No, čak i sindikati koji su potpisivali novi kolektivni ugovor, odnosno pristali na uštede, pružaju podršku onima koji nisu.

„Ja se ne iznenađujem što se kolegice razbolijevaju, jer je ogroman pritisak koji se na njih vrši godinama”, kazao je Mario Iveković iz Novog sindikata.

S druge stranke, Širac smatra “da je to jednosmjerna cesta koja vodi kompaniju u propast, u stečaj”.

I iz Vlade dolaze poruke da nema odustajanja od plana restrukturiranja.

Molim sve da budu razumni u svojim očekivanjima i da igraju po pravilima. Ako žele štrajkati neka štrajkaju, ali neka to rade po zakonu”, poručio je premijer Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije