Aviokompanije United i American otpuštaju 32.000 radnika

Aviokompanije i njihovi sindikati lobiraju za državnu pomoć (EPA)

Američke aviokompanije United Airlines i American Airlines potvrdile su da će početi s otpuštanjem oko 32.000 svojih uposlenika, budući da Kongres SAD-a nije postigao dogovor o širom paketu pomoći, koji uključuje i aviosektor.

United je objavio da će otpustiti 13.000, a American Airlines 19.000 uposlenika, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Obje kompanije naglasile su da ostavljaju otvorena vrata da ponište odluku o otpuštanjima ukoliko demokrate i republikanci postignu kompromis oko finansiranja “narednih dana”.

Direktor American Airlinesa Doug Parker rekao je da će njegova kompanija ukinuti odluku o otpuštanjima, koja treba početi 1. oktobra, ukoliko Washington tokom narednih nekoliko dana postigne dogovor za izdvajanje 25 milijardi dolara za aviokompanije.

Republikanci i demokrate bez dogovora

Padom obima avionskih putovanja od oko 70 posto u odnosu na prošlu godinu zbog pandemije korona virusa, mnoge aviokompanije, uključujući United i American Airlines, navode da će biti primorane na otpuštanja bez dodatne državne pomoći.

Aviokompanije i njihovi sindikati lobiraju za državni novac da plate zaposlenim još šest mjeseci, do marta iduće godine.

Pomoć njima blokirana je u pregovorima oko novog šireg paketa pomoći zbog pandemije.

Republikanci i demokrate ne mogu se dogovoriti o iznosu novog paketa pomoći.

Izvor: Agencije