Aviokompanije odobrile ukrcavanje ljudima iz muslimanskih zemalja

Nakon naredbe američkog predsjednika povučeno je oko 60 hiljada viza (EPA)

Nakon Qatar Airwaysa, koji je dopustio ukrcavanje putnicima kojima je izvršna uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa onemogućila ulazak u avione za SAD, to su počeli raditi i drugi zračni prevoznici.

Savezni sudac iz Seattlea u petak je privremeno blokirao tu izvršnu uredbu američkog predsjednika, nakon čega je Qatar Airways u saopćenju na svojoj internetskoj stranici objavio da su mu američka granična i carinska služba poručile da smiju ukrcati putnike iz sedam zemalja s muslimanskom većinom kojima je to zabranjeno ranije donesenom odlukom, prenosi AFP.

Bijela kuća planira povući odluku

Ta privremena odluka saveznog suca Jamesa Robarta vrijedi za čitavu američku teritoriju dok se žalba koju je u ponedjeljak uložio tužitelj države Washington Bob Ferguson ne razmotri u cijelosti. Bijela kuća objavila je da planira povući tu odluku što je prije moguće.

Nakon Qatar Airwaysa ukrcavanje državljana Libije, Sudana, Jemena, Sirije, Somalije, Irana i Iraka dopustile su i druge aviokompanije među kojima i Air France, španska Iberija, njemačka Lufthansa, Egyptair i Swiss International.

“Od danas implementiramo tu odluku suda”, rekao je glasnogovornik Air Francea Herve Erschler.

“Državljanima tih zemalja ponovno je omogućeno letjeti u SAD ako su njihovi dokumenti i vize ispravni”, dodao je.

Nakon naredbe američkog predsjednika povučeno je oko 60 hiljada viza, objavio je State Department.

Izvor: Agencije