Aviokompanije neće morati ostavljati prazna sjedišta

Evropska komisija navela je da će aviokompanije morati ograničiti rizik od infekcije (EPA)

Aviokompanije neće morati ostavljati prazna mjesta u avionima zbog održavanja razmaka između putnika, ali će putnici na letovima u Evropskoj uniji morati nositi maske u avionima i na aerodromima, prema planovima EU-a za oživljavanje putne industrije, javlja Reuters.

Evropska komisija objavila je neobavezujuće preporuke u okviru širih prijedloga za spašavanje posrnulog turističkog sektora, koji je ranije imao desetak posto udjela u BDP-u Unije i zapošljavao gotovo 12 posto radne snage.

Komisija je saopćila i da će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU-a time što ne osiguravaju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili ljetovanja zbog pandemije korona virusa.

“Polazna je osnova ovdje da evropski potrošači imaju pravo na povrat novca ako to traže”, rekla je Margrethe Vestager, zamjenica šefa Evropske komisije.

Komisija je navela da će aviokompanije morati ograničiti rizik od infekcije, što bi se moglo postići naprednim bolničkim sistemom filtriranja zraka, korištenjem lične zaštitne opreme i ograničavanjem kretanja, prenosi Tanjug.

Preporuke Komisije

“Zbog toga se ne preporučuje obaveza primjene praznih sjedišta za veće fizičko distanciranje u avionima”, piše u dokumentu Evropske komisije.

Preporučuje se i reorganiziranje postupka čekiranja, predaje i preuzimanja prtljaga na aerodromima kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi i gužve.

Međunarodno udruženje za zračni saobraćaj (IATA) već je preporučilo mjerenje temperature putnicima prije ukrcavanja, uzimanje ličnih podataka od putnika kako bi bilo moguće praćenje njihovih kontakata, kao i dezinficiranje terminala i opreme.

IATA, koja je procijenila da bi kriza s korona virusom mogla koštati aviokompanije 314 milijardi dolara, također je preporučila nošenje maski za lice tokom letova, ali ne i blokiranje srednjih sjedišta u avionima.

Izvor: Agencije