Aviokompanijama trebaju deseci milijardi dolara pomoći

S drugim valom korona virusa aviosaobraćaj ima teškoća da se ponovo pokrene (EPA)

Aviokompanijama će biti potrebno između 70 i 80 milijardi dolara dodatne pomoći od vlada da prežive krizu zbog korona virusa koja iscrpljuje njihove kase, izjavio je generalni direktor Međunarodnog udruženja za aviosaobraćaj (IATA) Alexandre de Juniac.

Taj sektor je već dobio 160 milijardi dolara pomoći od vlada, ali narednih mjeseci potrebe industrije za dodatnu pomoć bi trebale biti od 70 do 80 milijardi dolara.

Ukoliko to ne dobiju, neće preživjeti, ocijenio je De Juniac u razgovoru za list La Tribune povodom skupa posvećenog avioprijevozu Paris Air Forum, prenpsi Beta, pozivajući se AFP.

“Što duže kriza traje, to su veći rizici od bankrota. Skoro četrdeset firmi je u veoma velikim teškoćama u procedurama očuvanja ili stečaja”, rekao je.

Od početka krize zbog novog korona virusa, koja je u proljeće prizemljila skoro cijelu svjetsku flotu tokom više sedmica, vlade su dale pomoć kompanijama u raznim oblicima, zajmovima, direktnu pomoć, pomoć za održavanje zaposlenih i drugo.

Gubici od 100 milijardi dolara

S drugim valom korona virusa aviosaobraćaj ima teškoća da se ponovo pokrene i aviokompanije će nastaviti bilježiti gubitke.

Vjerovatno je da će ove godine imati gubitke od sto milijardi dolara, a ne 87 milijardi dolara, koliko je procijenjeno ranije, kazao je De Juniac.

Upitan o mogućoj konsolidaciji sektora šef IATA-e, rekao je da bi za to bilo potrebno da kompanije imaju sredstva da kupe jedna drugu, a one su “u fazi preživljavanja”.

Na duže staze on ipak procenjuje da je vjerovatno da će biti manje činilaca za bankrot i da će oni biti manji, jer će biti primorani otarasiti se velikog dijela flote ili zatvoriti neke rute, ili da imaju ograničeniji program letova.

“Imat ćemo manje aktere, ali vjerovatno dosta jake, dinamične i spremne ponovo da krenu. I ako ponovo krenu, mislim da će oporavak biti brz i snažan”, dodao je De Juniac.

Izvor: Agencije