Avioindustriju čeka dugotrajan oporavak nakon pandemije

Avioprevoznici, uključujući United Airlines Holdings Inc. i Air New Zealand Ltd, upozorili su da će iz krize izići smanjeni (EPA)

Kapacitet sjedišta međunarodnih aviona pao je za gotovo 80 posto u odnosu na godinu prije, a polovina aviona međunarodnih kompanija u hangarima je, zbog čega će avioindustriji možda trebati godine za oporavak od pandemije korona virusa, prenosi Hina.

Avioprevoznici, uključujući United Airlines Holdings Inc. i Air New Zealand Ltd, upozorili su da će iz krize izići smanjeni, a postoje strahovi da drugi možda neće preživjeti.

“Vjerojatno se, kada pandemija popusti, stvari neće vratiti na nivoe kakve smo imali početkom godine”, rekao je Olivier Ponti, potpredsjednik podatkovne firme ForwardKeys.

“Također je moguće da će mnoge aviokompanije propasti i da će ostale morati snižavati cijene da bi privukle potražnju”, rekao je u izjavi.

Izgubljene godine rasta industrije

ForwardKeys je objavio da je broj sjedišta međunarodnih aviokompanija u sedmici od 30. marta do 5. aprila smanjen na deset miliona, u odnosu na 44,2 miliona prije godinu.

Podatkovna firma OAG rekla je da je izgubljeno nekoliko godina rasta industrije i da bi moglo potrajati do 2022. ili 2023. prije nego što se količina letova vrati na nivoe koji su očekivani 2020.

Kompanija Cirium, koja također obrađuje podatke o avijaciji, objavila je da je približno polovina svjetske flote aviona u hangarima.

“Iako će mnogi od njih biti privremeno u spremištima, mnogi od tih aviona nikad neće nastaviti s uslugom”, rekla je analitičarka Cowen Helane Becker. “Vjerujemo da će avioindustrija izgledati vrlo drugačije kad iziđemo iz pandemije”, dodala je.

Osigurati protok novca

Proizvođači aviona razmatraju drastične rezove u proizvodnji širokotrupnih aviona zbog pada potražnje za najvećim putničkim avionima, rekli su izvori proizvođača i dobavljača.

Isporuke aviona dugog dosega, kao što su Boeing 777 ili 787 i Airbus SE A350 ili A330, posebno su teško pogođeni jer aviokompanije traže odgodu plaćanja. 

“Vlade moraju osigurati da aviokompanije imaju dovoljan protok novca da prežive ovo razdoblje”, rekao je Conrad Clifford, potpredsjednik Međunarodnog udruženja za zračni saobraćaj za azijsko-pacifičku regiju.

Takva podrška mogla bi uključivati ​​direktnu finansijsku podršku, olakšavajući put zajmovima i garancijama za njih te podršci tržištu korporativnih obveznica, dodao je.

Izvor: Agencije