Avioindustrija nada za meksičku ekonomiju

Studenti koji žive u meksičkoj državi Queretaro nadaju se da će postati dio rastuće meksičke avioindustrije.

Država Queretaro nije toliko poznata po nasilju i siromaštvu koliko po mogućnostima koje stanovništvu nudi. Manuel Guerrero ima jasnu viziju šta želi raditi.

“Želim naći dobar posao i pristojno zarađivati. Volio bih se baviti avionima, jer dobro poznajem elektroniku, što je korisno u tom sektoru”, kaže Manuel.

Šanse da to postigne su izgledne. Avioindustrija bi trebala dvostruko porasti u godinama koje predstoje.

Američki sporazum

Američki trgovački sporazumi uvijek su izazivali i nezadovoljstvo dijela javnosti, kako u SAD-u, tako i među njihovim partnerima. Slučaj je to i sa najvećim dogovorom o slobodnoj trgovini na svijetu.

I nakon 20 godina još se raspravlja o tome da li je Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini donio korist koju su zemlje potpisnice očekivale.

Ovog puta sastanak na visokoj razini održava se u Meksiku. Adam Raney istražio je koliko je taj sporazum unaprijedio živote građana te zemlje.

Prema podacima Vlade, Queretaro to duguje samo jednoj stvari – povećanju slobodne trgovine između SAD-a, Kanade i Meksika.

“Queretaro je najuspješnija priča koju je Sporazum donio Meksiku. Prihod po stanovniku bio je 4.000 dolara, danas je 14.000 dolara”, kaže Manuel Lopez, ministar razvoja Queretara.

Visoka stopa siromaštva

No, za većinu Meksikanaca stvari se nisu promijenile. Prema izvještaju Svjetske banke, 52 posto stanovništva živi u siromaštvu, istom kao i kada je Sporazum stupio na snagu.

Istovremeno, siromaštvo širom Latinske Amerike osjetno je smanjeno u posljednjih 20 godina.

Neki bi rekli da je, dvije decenije nakon potpisivanja Sporazuma, došao pravi trenutak za Meksiko.

Država je dobila vrhunski investicioni rejting od bonitetne agencije Moody's. 

U međuvremenu, reformski paket predsjednika Enriquea Pena Niete stekao je dobru reputaciju u nekim međunarodnim medijima, iako je njegova popularnost u zemlji ispod 50 posto.

Pitanje je može li iskoristiti popularnost u inostranstvu za dobrobit miliona siromašnih Meksikanaca.

“Sama ideja slobodne trgovine je da svi profitiraju. Problem je u tome što dolazi do veoma bolnih prilagodbi. Vlada bi se trebala umiješati, kako bi pomogla svojim građanima da preguraju tranziciju”, ocijenio je Eduardo Garcia, ekonomski analitičar.

“Osim trgovine, od ovih razgovora se malo očekuje. Meksiko se nada da bi kanadski premijer mogao objaviti ukidanje viza toj zemlji, što se, kako kažu njegovi savjetnici, neće dogoditi. Kanada , također, od Obame traži zeleno svjetlo za kontroverzni naftovod, čija se izgradnja odgađa nekoliko godina. I to se vjerovatno neće dogoditi. Jedina stvar o kojoj se lideri mogu dogovoriti je, čini se, povećanje trgovine, kao i jačanje trgovinskog bloka u regiji”, izvještava Adam Raney, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera