Oglasi

Aviogrupa LATAM zatražila zaštitu od bankrota u SAD-u

Latinoamerička zračna grupa je postala najveći avioprevoznik koji traži hitnu reorganizaciju poslovanja zbog korona krize.
Čileanski LATAM je četiri godine zaredom ostvarivao profit, u ukupnoj vrijednosti većoj od 700 miliona dolaraEPA

Latinoamerička zračna grupa LATAM podnijela je zahtijev za zaštitu od bankrota u Sjedinjenim Američkim Državama, postavši najveći avioprevoznik koji traži hitnu reorganizaciju poslovanja zbog korona krize.

Najveći avioprevoznik u Latinskoj Americi se tako pridružio rivalskoj kompaniji iz Kolumbije Avianca Holdingu, koja je, također, podnijela zahtjev za stečaj u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Za razliku od Aviance, čileanski LATAM je četiri godine zaredom ostvarivao profit, u ukupnoj vrijednosti većoj od 700 miliona dolara.

Nedavno je odobrio i isplatu dividende.

Više od 40.000 zaposlenih

LATAM je od izbijanja pandemije korona virusa i bolesti COVID-19 otpustio 1.800 radnika, od ukupno više od 40.000 zaposlenih, što je i dovelo do zahtjeva za stečaj.

"Proveli smo niz teških mjera da bismo umanjili utjecaj ovog neviđenog poremećaja u avioindustriji, ali na kraju ovaj put predstavlja najbolju opciju", naveo je generalni direktor LATAM-a Roberto Alvo, u saopćenju povodom podnošenja zahtjeva.

LATAM će nastaviti letjeti dok je pod zaštitom od bankrota.

Njegovi ogranci u Argentini, Brazilu i Paragvaju nisu uključeni u zahtjev za stečajem.

Čile do sada nije prihvatio zahtjeve kompanije da finansijski pomogne LATAM-u.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.