Avdullah Hoti novi premijer Kosova

Hoti je novi premijer, iz Demokratskog saveza Kosova (EPA)

U Skupštini Kosova u srijedu je sa 61 glasom za, 24 protiv i jednim suzdržanim izabrana nova vlada na čelu s premijerom Avdullahom Hotijem.

Za zamjenike premijera izabrani su Besnik Tahiri iz redova Alijanse za budućnost Kosova, Driton Selmanaj iz Demokratskog saveza Kosova, Albulena Bala iz Socijaldemokratske inicijative Kosova i Goran Rakić iz Srpske liste, koji je i ministar lokalne samouprave, prenosi Beta.

EU: Dijalogom do budućnosti

Evropska unija čestitala je novoj vladi Kosova na imenovanju i podsjetila da je dijalog Kosova i Srbije, kojem posreduje EU, jedini način da evropska budućnost postane i realnost za građane Kosova.

Šef diplomatije EU-a Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u zajedničkom saopćenju poručili su da je brzi nastavak dijaloga Kosova i Srbije, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU-a Miroslava Lajčaka, osnov za postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa sa Srbijom.

“Jedini način da evropska budućnost Kosova postane stvarnost za njegove građane jest kroz dijalog koji vodi EU”, navela su njih dvojica, prenosi Tanjug.

Očekuju da s novoimenovanom vladom Kosova rade na poboljšanju odnosa EU-a i Kosova i borbi protiv posljedica pandemije korona virusa.

“Želimo vidjeti napredak Kosova na njegovom evropskom putu. To će zahtijevati odlučne reforme u jačanju vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, kao i promociju društevno-ekonomskog razvoja”, navodi se u saopćenju.

Glasanje na sjednici uslijedilo je nakon što je objavljena puna odluka Ustavnog suda Kosova da je dekret predsjednika Kosova Hashima Thacija o imenovanju Hotija iz Demokratskog saveza Kosova za mandatara za sastav nove vlade u skladu s Ustavom Kosova.

Šef zastupničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi, nakon podnošenja zahtjeva za sazivanje skupštinske sjednice Predsjedništvu Kosova, izjavio je da je njegova stranka osigurala glasove za formiranje nove vlade i da bi sjednica trebala biti održana 3. juna.

Thaci: Važan dan za demokratiju

Hoti je u utorak predstavio listu imena ministara iz njegove stranke u novoj vladi.

Ustavni sud Kosova saopćio je 28. maja kako je jednoglasno odlučio da je dekret predsjednika Kosova o imenovanju Hotija iz drugoplasirane stranke, Demokratskog saveza Kosova, za mandatara za sastav nove vlade u skladu s Ustavom.

Thaci je tu odluku pozdravio i pozvao sve institucije i političke stranke da je realiziraju.

Premijer Kosova u tehničkom mandatu i čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenio je odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom.

Thaci je u srijedu čestitao izbor nove vlade, uz uvjerenje da će ona jačati partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Poručio je da je “ovo važan dan za demokratiju”, prenosi Tanjug.

Poželio je uspjeh u radu novoj vladi, posebno u provođenju programa upravljanja.

Thaci je na svom Facebook-profilu napisao kako je uvjeren da će nova vlada oživjeti ekonomiju Kosova i “brže koračati ka euroatlantskim integracijama i jačanju partnerstva sa SAD-om i drugim prijateljskim zemljama”.

Podrška Grennella i Ambasade SAD-a

Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Kosova i Srbije Richard Grennell pozdravio je izbor nove vlade Kosova i poručio da jedva čeka nastavak dijaloga.

“Pozdravljam novu vladu Kosova i radujem se nastavku partnerstva s njima u dijalogu sa Srbijom”, naveo je on u izjavi dostavljenoj medijima.

I Ambasada SAD-a na Kosovu poručila je da se raduje saradnji s novom vladom i premijerom Hotijem na mnogim važnim pitanjima, prenosi Tanjug.

Na zvaničnom Twitter-nalogu pozdravila je izbor nove vlade, uz poruku da se raduje saradnji na važnom poslu “za mir, pravdu, jačanje regionalnih odnosa i u borbi protiv korona virusa”.

Specijalni predstavnik EU-a za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u telefonskom razgovoru čestitao je Hotiju na imenovanju za novog premijera Kosova.

“Očekujem da ću s njim blisko sarađivati na dijalogu kojem posreduje EU i putu ka evropskoj perspektivi za građane Kosova”, poručio je Lajčak sa svog Twitter-naloga.

Lajčak je ranije ambasadorima zemalja članica EU-a u Briselu najavio da mu je u planu da organizira nastavak dijaloga u Briselu čim bude formirana nova vlada Kosova i stvoreni uvjeti za putovanja i sastanke.

Kurti: Ovo je beskorisna vlada

Albin Kurti izjavio je u srijedu da je nova vlada “beskorisna” i poručio da će nastaviti borbu i vrlo brzo vratiti se u izvršnu vlast.

Rekao je da neće prihvatiti primopredaju s nekim koga je razriješio dok je bio premijer, prenosi Tanjug.

Ponovio je da je nedavna odluka Ustavnog suda Kosova o Thacijevom dekretu kojim je Hoti imenovan mandatarom neprihvatljiva, prenosi Kosovo Online pisanje prištinske Kohe.

Premijer Albanije Edi Rama čestitao je formiranje nove vlade Kosova i poželio uspjeh i njoj i opoziciji.

“Želim uspjeh novoj Vladi Kosova i opoziciji, u interesu naroda i njihove države, s pouzdanjem i nadom da će poslije perioda borbe u procesu demokratske zrelosti zajedno raditi za dobrobit Kosova”, napisao je on na Twitteru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Kosovo Online.

Izvor: Agencije