Autoshow, nakon osam godina, u Zagrebu

Nakon osam godina, u Hrvatskoj je ponovo otvoren zagrebački Sajam automobila. Svoje modele i proizvode iz svijeta autoindustrije predstavit će 440 izlagača iz 33 zemlje, među kojima je i domaći izlagač Mate Rimac.

Koncept S je glavna zvijezda zagrebačkog autoshowa. Sportski električni automobil hrvatskog proizvođača Mate Rimca ima 1.384 konja, a maksimalna brzina mu je 365 kilometara na sat. Izgledom privlači veliku pažnju posjetitelja, ali ne i cijenom, koja iznosi blizu milion eura.

“To je ono što nama fali, a to je domaća industrija, da se nešto proizvede u Hrvatskoj i da ima svjetski značaj. Auto je AAA klase i šteta je što nije dostupan za hrvatske građane”, kaže Osječanin Dražen Korov.

Koncept S jedna je od četiri svjetske vicepremijere na Zagreb autoshowu. Na površini od blizu 14 nogometnih igrališta izlaže 440 izlagača iz 33 država. Na Zagrebački velesajam vratio se nakon osam godina pauze, a ljubiteljima automobila očito je nedostajao.

Renault ili BMW

“Već jučer smo imali preko 10.000 ljudi, danas je procjena između 15.000 i 20.000, a vikend je posebna priča. Pokušavamo bit realni i što manje euforični, 120.000 do 130.000 nam je zadana veličina, međutim, ovo će bit bliže 150.000”, ističe Mladen Staroveški, član Izvršnog odbora autoshowa Zagreb.

Među brojnim posjetiteljima velik je broj i ozbiljnih kupaca. Svog vlasnika tako je našao i 50.000 eura vrijedan Ford Mustang, “koji je došao u Zagreb samo dan prije početka autoshowa”, kaže Domagoj Burić iz kompanije Grand Auto Ford.

“Prodan je evo danas, za druge zainteresirane kupce model će biti izložen u salonu, a rok isporuke je šest mjeseci”, dodaje.

O kupovini ozbiljno razmišlja i Mario Bengez iz Zagreba, koji je veliki ljubitelj Renaulta.

“Uvijek sam vozio Renaulta. Sljedeći auto bude mi Renault Captur ili… ne znam.”

U bližoj budućnosti Karlo bi se rado vidio u jednom od modela BMW-a.

‘Praznik’ do nedjelje

“Ne znam, ovo mi je možda malo preveliki, ali ja bih se rado vidio u nekoj ‘šestici’.”

Svog favorita na showu zato nije želio otkriti bivši automobilistički as Niko Pulić, kojeg povratak Autoshowa jako veseli.

“Baš me veseli. Ja sam doslovce proveo, vizavi toga čime sam se bavio, sve sajmove i baš se veselim što se vratio. Idemo dalje”, kaže Pulić.

Ljubitelji automobila najbolje iz autoindustrije imaju priliku razgledati do nedjelje, kada Zagreb autoshow zatvara vrata.

Izvor: Al Jazeera