Autoput sa zidom koji dijeli izraelski i palestinski saobraćaj

Pet kilometara duga ruta podijeljena je betonskim zidom, na kojem se nalazi žičana ograda (EPA)

Izrael je u četvrtak otvorio autoput na Zapadnoj obali sa zidom na sredini, prvi te vrste, kako bi se odvojio izraelski od palestinskog saobraćaja, što je naišlo na osude palestinskih zvaničnika.

Izraelsko Ministarstvo saobraćaja reklo je da put, uključujući sigurnosne mjere, pruža “rješenje za svo stanovništvo – i izraelsko, i palestinsko”.

Pet kilometara duga Ruta 4370 podijeljena je betonskim zidom, na kojem se nalazi žičana ograda.

Barijera visoka osam metara

Dvije trake puta povezuju jevrejsko naselje Geva Binjamin sa sjevernim dijelom Jeruslema, kvartom Francusko brdo, i namijenjene su izraelskim vozilima i Palestincima koji imaju dozvole za ulazak u Jerusalem, navode izraelski mediji.

Druge dvije trake se odvajaju i vode istočno i južno od Jerusalema, bez pristupa samom gradu. i namijenjene su vozilima Palestinaca koji nemaju dozvole za ulazak u Jerusalem.

Postoje i drugi podijeljeni putevi na Zapadnoj obali, ali nijedan nema ovakvu barijeru visoku osam metara.

Otvaranje puta izazvalo je osude organizacija za ljudska prava, Palestinske uprave i Palestinske oslobodilačke organizacije – PLO.

“Ovo je izraelski primer aparthejda i rasističkog odvajanja koje je nekada postojalo u Južnoj Africi. Svaki Izraelac koji vjeruje u demokratiju trebao bi se stidjeti novog puta”, rekao je član Izvršnog komiteta PLO-a Ahmed Majdalani.

‘Podijeljeni život između dva naroda’

Izraelski zvaničinci su rekli da je ruta namijenjena olakšanju zastoja u saobraćaju na kontrolnom punktu na ulazu u sjeverni Jerusalem i da jača vezu između područja jevrejskog naselja i tog grada.

Ministar javne sigurnosti Izraela Gilad Erdan izjavio je da je put “primjer sposobnosti da se stvori podijeljeni život između dva naroda”, a da se vodi računa o sigurnosnim izazovima.

Zvaničnici Palestinske uprave i organizacije za ljudska prava su rekli da put ističe diskriminaciju protiv Palestinaca.

Izgradnja puta je počela još 2005. godine, ali je godinama ostao nezavršen, navodi AP.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem i Zapadnu obalu u ratu 1967. godine, a Palestinci namjeravaju na tim teritorijama osnovati svoju nezavisnu državu.

Strah od novih jevrejskih naselja

Oni i veći dio međunarodne zajednice smatraju jevrejska naselja nelegalnim i preprekom miru.

Protivnici širenja jevrejskih naselja strahuju da će, ako put bude završen, Izrael nastaviti graditi domove za jevrejske naseljenike istočno od Jerusalema, u području poznatom pod nazivom E1.

Palestinci već dugo brinu da će se izgradnjom u tom području Zapadna obala podijeliti i da će buduća država biti nepovezana.

Izvor: Agencije