Autoput povezao Prištinu i Tiranu

Do sada je izvođaču radova, američko-turskom koncernu, isplaćeno 800 miliona evra (Al Jazeera)

Večeras je svečano otvoren poslednji deo autoputa koji povezuje Prištinu i Tiranu. 

Gradnja autoputa počela je pre tri godine. Prošle godine završeno je 60 kilometara, a sada je otvorena poslednja deonica do Prištine.

Premijer Kosova Hašim Tači na otvaranju je izjavio da se ovim ostvaruje san građana Kosova, da će autoput imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj i dodatno zbližiti građane Kosova i Albanije.

Ministar ekonomskog razvoja Fadil Ismajli kaže da su kapitalne investicije prioritet kosovske Vlade.    

“Razvoj infrastrukture je preduslov ekonomskog razvoja svake države. Ako gledate spolja, može se steći utisak da Kosovo investira mnogo u izgradnji nove putne infrastrukture i to je tačno. Ali ne smijemo zaboraviti da Kosovo danas čini ono što su drugi radili prije 40 ili 50 godina. Ako gledate ostale republike bivše Jugoslavije sve su one imale svoje autoputeve koje koriste i dan-danas, dok je Kosovo tada ostavljeno sa strane kada je riječ o takvim ulaganjima”, kaže Ismajli.

Kapitalne investicije

Prvi automobili kasno večeras trebalo bi da prođu novim delom autoputa, koji je dug 18 kilometara, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Prvi kosovski autoput dug je 102 kilometra.

“Do sada je izvođaču radova, američko-turskom koncernu, isplaćeno 800 miliona evra. U troškove nisu uračunati otkup zemlje ni trošak nastavka gradnje, koji se planira od Prištine do granice sa Srbijom, nedaleko od graničnog prelaza Merdare”, javlja Ahmetaj.

Iz milijardu i 600 miliona evra kosovskog budžeta za iduću godinu, 33 odsto biće uloženo u kapitalne investicije.

“Iz Vlade kažu da je razvoj infrastrukture preduslov za ekonomski razvoj svake države, ali deo analitičara se ne slaže. Smatraju kako bi  trebalo više investirati u otvaranje novih radnih mesta.Prema poslednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, otprilike 30 odsto radno sposobnog stanovništva je nezaposleno. Premijer Kosova Hašim Tači nedavno je najavio da će uskoro početi radovi na još jednom autoputu, dužine 60 kilometara, ovog puta u pravcu Makedonije, koji bi mogao da košta gotovo pola milijarde evra.”

Izvor: Al Jazeera