Autopsija potvrdila: U Idlibu je izveden hemijski napad

U napadu je povrijeđeno više od 550 ljudi, uglavnom civila (AP)

Turski ministar pravde Bekir Bozdag izjavio je danas kako su rezultati autopsije pokazali da je u napadu u Khan Sheikounu u provinciji Idlib, prije nekoliko dana korišteno hemijsko oružje.

U autopsiji su učestvovali i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije

Bozdag je podsjetio kako su 32 žrtve napada prebačene u bolnicu u Turskoj, a da je troje umrlo.

Prema posljednjim podacima, broj žrtava napada porastao je na 86.

Ranije je rusko stalno predstavništvo pri UN-u saopćilo je kako je Rusija Vijeću sigurnosti UN-a predložila svoj nacrt rezolucije u vezi napada.

„Mi smo predložili svoj kratki nacrt, usmjeren na realno izvođenje istrage, a ne na imenovanje krivaca kao da su činjenice već ustanovljene“, saopćio je press-sekretar stalnog predstavništva Rusije pri UN Fjodor Stržižovski.

On je dodao kako su članovi Vijeća sigurnosti počeli sa konsultacijama radi izrade „kompromisnog nacrta“ rezolucije.

Ranije je zamjenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov izjavio kako je Rusija spremna staviti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji ako je partneri brzo stave na glasanje, bez prethodnih konsultacija.

Šokirani ljekari

Sjedinjene Američke Države, Francuska i Velika Britanija su sazvale vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i predložili nacrt rezolucije u kojem se odgovornost za događaj prebacuje na sirijske vlasti. Prema riječima Gatilova, zapadne kolege namjerno žele ubrzati proces i usvojiti rezoluciju što prije.

„Međutim, u Vijeću sigurnosti se ne radi brzo. Naravno, oni i bez konsultacija mogu staviti ovo pitanje na glasanje, ali će, očigledno, na to dobiti naš kategorični veto“, rekao je on.

On je naglasio kako je Rusija tokom konsultacija o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o hemijskom napadu u Siriji insistirala da se na mjesto incidenta pošalje mješovita misija koja bi dala objektivnu ocjenu ovog događaja.

Ljekari u sirijskoj provinciji Idlib u šoku su nakon hemijskog napada početkom ove sedmice u kojem su ubijene najmanje 74 osobe, od čega 11 djece, a bolnice su preplavljene povrijeđenima.

U napadu je povrijeđeno više od 550 ljudi, uglavnom civila.

Izvor: Agencije