Automobili kao kompjuteri na točkovima

Kada govorimo o tržištu električnih automobila na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, Tesla Motors je najdominantniji igrač. Ali nisu bez konkurencije. Velika imena američke autoindustrije krenula su u pohod na ovo tržište. Centar američke autoindustrije pomjera se ka zapadu. Iz Detroita ka Silikonskoj dolini.

U januaru je Ford otvorio novi tehnologijski centar, u kojem će razvijati softvere za nova vozila.

“Biti dio Silikonske doline veoma je bitno za našu budućnost. Važno je da talentovani radnici postanu dio naše kompanije. Samo tako možemo ostvariti napore ka stvaranju inovacija za naše kupce”, kaže Mark Fields, direktor Forda.

Ovdje se automobili dizajniraju u virtualnoj stvarnosti, poput modela GT, koji će samostalno regulirati odignutost od ceste i izbočenost spojlera, kako bi otpor zraka bio što optimalniji.

Komandna tabla kao iz svemirskog broda

“Ford je na pola puta ka samoupravljajućem automobilu. Do sada su riješili, često nezgodno, paralelno parkiranje. Ja samo upravljam gasom i kočnicom, a auto samostalno radi ostatak posla. Vidite… bez ruku”, kaže John Hendren.

Ford radi i na boljoj povezanosti automobila sa internetom. Ovdje igraju na kartu Tesle, sa komandnom tablom koja izgleda kao da je došla iz svemirskog broda.

Tesla Motors je našao svoju grupu kupaca koji su spremni platiti više od 100 hiljada dolara za auto. Izazov je ponuditi istu tehnologiju za jeftinija vozila. Model od 35 hiljada dolara trebao bi se pojaviti na tržištu za dvije godine.

Budući da automobili sve više liče na kompjutere sa točkovima, tržišni analitičari primjećuju kako se proizvođači automobila sve češće okreću ka Silikonskoj dolini.

Takva logika vjerovatno će privući i ostale proizvođače automobila, tako da bi sjever Kalifornije mogao postati replika Detroita.

Izvor: Al Jazeera