Oglasi

Automobil koji je motorizirao SAD slavi 110 godišnjicu

Ford T je do 1927. proizveden je u više od 15 miliona primjerka, bio je robustan, izdržljiv i svestran.
Ukupno je do 26. maja 1927. proizvedeno 15.007.033 primjerka i to je bio apsolutni rekord u proizvodnji automobila do 17. februara 1972. kad je rekorder u proizvodnji jednog modela postala VW BubaEPA

Ford T, automobil koji je motorizirao Sjedinjene Američke Države, slavi 110. godišnjicu, a dan kad je proizveden, 12. augusta 1908, jedan je od  ključnih dana u historiji autoindustrije, prenose agencije.

Do 1927. proizveden je u više od 15 miliona primjerka, bio je robustan, izdržljiv i svestran, s 4-cilindrašem od 20,3 konjske snage te dva stepena prijenosa, mogao je dostići brzinu od 72 kilometra na sat, trošio 11 do 18 litara, a kočio samo zadnjim točkovima.

Motor se palio na kurblu, a električni starter je ugrađivan, uz nadoplatu, od 1919. godine, dok je u serijskoj izvedbi bio tek 1926. godine, u posljednjoj godini proizvodnje.

„Kad je u pitanju službeni početak proizvodnje Forda T, jednog od najvažnijih automobila u historiji, barata se s četiri datuma. Prvi je današnji dan, 12. august 1908, kad je napravljen prvi primjerak. Drugi je 27. septembra 1908, kad je napustio montažnu traku pogona Ford Piquette Avenue Plant u Detroitu i krenuo u probnu vožnju. Treći je 1. oktobra 1908, kad je počela serijska proizvodnja i taj se datum često drži kao službeni. Četvrti je 6. oktobra 1908. Naime prvog je radnog dana proizvodnja zaustavljena, jer nije sve štimalo, te je u punom pogonu započeta pet dana kasnije“, piše Autoportal.

Višestruki rekorder

Također, s Fordom T povezuje se uvođenje pokretne trake za proizvodnju automobila, što se dogodilo 7. oktobra 1913. godine Bila je to prva pokretna traka za proizvodnju automobila, u punom smislu, ali prvu primitivnu „tekuću proizvodnju traku“ 1903. uveo je Oldsmobile. Šasiju na točkovima gurala je i vukla među radnim mjestima grupa radnika.

Ford je 1913. uveo prvu savremenu traku, dugu više od sto metara, po kojoj su se automobili, pokretnim lancem, pomicali  brzinom oko dva metra u minuti.

Tada je Henry Ford izrekao legendarnu rečenicu: „Svaki kupac može dobiti automobil u bilo kojoj boji dokle god je crna!“ Naime, bila je najjeftinija (kao pigment i punilo koristila se čađa) i najbrže se sušila.

Milioniti Model T proizveden je 10. decembra 1915. te je Ford postao prvi proizvođač ikada koji je dostigao brojku od milion proizvedenih automobila. A 1921. proizvedeno ih je 1.003.054, što je prvi put u historiji da je jedan automobil proizveden u više od milion primjeraka godišnje i tada je svaki drugi proizvedeni auto u svijetu bio - Ford Model T.

Hiljade još u pogonu

Ukupno je do 26. maja 1927. godine proizvedeno 15.007.033 primjerka i to je bio apsolutni rekord u proizvodnji automobila do 17. februara 1972. godine, kad je rekorder u proizvodnji jednog modela postala Volkswagen Buba.

O kvaliteti Forda T govori podatak da su ih hiljade, širom svijeta, još uvijek u pogonu, uglavnom u Sjedinjenim Američkim Državama, piše agencija Hina pozivajući se na Autoportal.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.