Autoindustrija: Tarife SAD-a gase stotine hiljada radnih mjesta

Volkswagen namjerava otvoriti fabriku u nekoj od zemalja zapadnog Balkana (Ilustracija)

Vodeće grupacije iz oblasti automobilske industrije upozorile su američku administraciju kako bi uvođenje 25-procentnih tarifa na uvozne automobile prouzrokovalo gubitak više stotina hiljada radnih mjesta u autoindustriji i drastično povećanje cijena vozila.

Iz Asocijacije svjetskih proizvođača automobila, koja predstavlja vodeće strane proizvođače vozila kao što su Toyota, Volkswagen, BMW i Hyundai, navode kako bi tarife naštetile automobilskim kompanijama, ali i američkim potrošačima, prenosi agencije Reuters.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je u maju pokrenula istragu o efektima uvoza automobila po nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država, a Trump je u više navrata zaprijetio brzim uvođenjem tarifa.

Velika prijetnja

!Najveća prijetnja u ovom trenutku po američku automobilsku industriju je mogućnost da administracija uvede carine na uvoz povezane sa ovom istragom”, poručuju iz Asocijacije globalnih proizvođača automobila.

“Takve carine bi povećale cijene za američke potrošače, ograničile njihov izbor i prigušile prodaju i proizvodnju vozila u SAD-u.”

Tarife bi, umjesto kreiranja novih radnih mjesta, rezultirale gubitkom više stotina hiljada radnih mjesta u oblasti proizvodnje i prodaje vozila u SAD-u.

Druga automobilska grupacija – Alijansa proizvođača automobila – apelirala je na američku administraciju da ne uvodi tarife, jer će, kako tvrdi, naštetiti ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Izvor: Agencije