Austrijski zastupnici iduće sedmice o povjerenju kancelaru

Sebastian Kurz, Heinz-Christian Strache
Opozicija tvrdi da, nakon Heinza-Christiana Strachea, i kancelar treba dati mandat na raspolaganje (EPA)

Predsjednik austrijskog Parlamenta zakazao je za ponedjeljak, 27. svibnja, glasovanje o povjerenju kancelaru Sebastianu Kurzu, koji je oslabljen nakon odlaska partnera krajnje desnice, Slobodarske partije Austrije – FPO, nakon “afere Ibiza”.

Predsjednik Parlamenta Wolfgang Sobotka, koji je, kao i Kurz, član Narodne partije Austrije OVP, predložio je u utorak da se prijedlog o glasovanju o povjerenju prouči nakon nedjeljnih europskih izbora, “radi mirne rasprave utemeljene na činjenicama”, prenosi Hina.

Budući da se u subotu raspala koalicija desnice i krajnje desnice nakon objavljivanja tajne videosnimke koja kompromitira nacionalističkog čelnika Heinza-Christiana Strachea, politička kriza u Austriji se širi i sada prijeti kancelaru Sebastianu Kurzu (32).

Prijedlog o glasovanju o nepovjerenju podnijela je manja oporbena stranka Jetz (zeleni), ali socijaldemokrati i stranka krajnje desnice FPO nisu isključili mogućnost da joj pruže potporu, što bi im omogućilo da dobiju većinu kako bi srušili predsjednika Vlade prije prijevremenih parlamentarnih izbora planiranih početkom rujna.

Ostavka Strachea i odlazak ministara

Parlamentarne izbore najavio je kancelar nakon objavljivanja dijelova tajne videosnimke na kojoj predsjednik FPO-a Strache na Ibizi, u Španjolskoj, 2017. godine, u razgovoru s tobožnjom ruskom poduzetnicom, za novac nudi prednosti pri dodjeli javnih natječaja u Austriji.

Skandal koji potresa austrijsku političku pozornicu nekoliko dana prije europskih izbora završio se za nekoliko dana Stracheovom ostavkom na sve dužnosti, pa tako i na vicekancelarsku, a potom i odlaskom svih ministara FPO-a iz Vlade.

No, neki oporbeni čelnici ocjenjuju da i kancelar Kurz, predsjednik konzervativnog OVP-a, treba dati svoj mandat na raspolaganje prije prijevremenih izbora u rujnu.

“Želimo da prijelazna vlada u cijelosti bude sastavljena od stručnjaka, jer mislimo da samo takvo rješenje može osigurati povjerenje i stabilnost u ovom teškom trenutku”, upozorili su u utorak socijaldemokrati.

Izvor: Agencije