Austrijski vicekancelar traži policijski sat za izbjeglice

Sebastian Kurz, Heinz-Christian Strache
Opozicija tvrdi da, nakon Heinza-Christiana Strachea, i kancelar treba dati mandat na raspolaganje (EPA)

Austrijski vicekancelar i predsjednik desno populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache založio se u petak u intervjuu za javni servis ORF za smještanje izbjeglica u napuštene kasarne i iznio mogućnost uvođenja policijskog sata za izbjeglice.

“Mi želimo da se skrb o izbjeglicama iz sektora nevladinih organizacija ponovno u potpunosti vrati pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova. I tako je logično samo po sebi da se prazne kasarne iskoriste za smještaj izbjeglica”, rekao je Strache, koji obavlja funkciju vicekancelara u novoj konzervativno-desnoj vladi kancelara Sebastiana Kurza.

Skrb prebaciti u javni sektor

Strache, čija se stranka zalaže za rigorozan odnos prema izbjeglicama i maksimalno ograničenja migracija, smatra da bi kao sigurnosna mjera ubuduće mogla biti uvedena i neka vrsta policijskog sata za izbjeglice.

“Već smo u prošlosti raspravljali o tome ne bi li bilo ispravno da nakon određenog doba dana svi ponovno budu u kasarnama. Nama je potreban red toliko dugo dok traje obrada zahtjeva za azil”, rekao je Strache, koji je nekoliko puta tokom intervjua naglasio potrebu prebacivanja skrbi o izbjeglicama iz privatnog u javni sektor.

Izvor: Agencije