Austrijski političar kritikovan zbog prisustva na proslavi ‘Dana RS-a’

Gudenus je lični prijatelj predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika (Reuters)

Prisustvo šefa zastupničkog kluba vladajuće Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Johanna Gudenusa na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske našlo se na meti kritike visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, kao i predstavnika austrijskih političkih stranaka.

Inzko je u izjavi agenciji APA zatražio od Austrije da poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

“Austrija se pokazala kao pravi prijatelj ove zemlje, i dalje podržavamo Bosnu i Hercegovinu”, podvukao je on, ističući da je važno da se izrazi podrška suverenitetu Bose i Hercegovine.

Inzko je podsjetio da je Bosna i Hercegovina u maju 1992, na inicijativu tadašnjeg ambasadora pri UN-u i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti te svjetske organizacije Petera Hohenfellnera, primljena u UN.

Neprihvatljivo je, prema njegovim riječima, da su govornici na proslavi u Banjoj Luci govorili o bh. entitetu RS kao o “državi”.

“Jedina država na ovoj teritoriji je Bosna i Hercegovina”, naglasio je Inzko.

Kritike opozicije

On je istakao da je stvar svakog političara da sam procijeni kamo putuje i s kim se sastaje, odnosno čiji orden prima.

Podsjetio je da je na proslavi u Banjoj Luci bio i, kako je kazao, “predsjednik” Južne Osetije, što najbolje ilustruje događaj.

Inzko je ukazao da je Ustavni sud Bosne i Hercegovineveć tri puta proglasio neustavnim 9. januar kao praznik tog bh. entiteta.

“Nema niko ništa protiv da RS ima sopstveni praznik, ali očekujemo da on bude u saglasnosti sa pravnim okvirima, uključujući odgovarajuće odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, poručio je austrijski diplomat.

U Austriji je opozicija oštro kritikovala Gudenusov boravak na proslavi Dana RS-a.

“Ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl ne želi komentarisati ovu posjetu”, prenio je glasnogovornik Vlade Austrije Peter Launsky-Tieffenthal, dodajući da Gudenus tamo nije boravio kao predstavnik Vlade.

On je naglasio se Austrija ne miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine i da ne podržava nikakve separatističke ambicije, kao i da je zvanični Beč privržen teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Oštra kritika uslijedila je iz redova stranaka Liste Pilz i Neos, koji su ocijenili da je riječ o “skandalu”.

“Posjeta šefa poslaničkog kluba FPÖ-a jasan je politički signal i izražena podrška separatističkim pokretima RS-a”, naglasila je glasnogovornica za vanjskopolitička pitanja Liste Pilz Alma Zadić.

‘Noćni vuk’

Ona je ocijenila da Austrija vanjskopolitički time postaje nevjerodostojna.

“FPÖ time radi protiv zajedničkog programa Vlade u kojem se Vlada jasno izjasnila za davanje doprinosa stabilnosti na zapadnom Balkanu. Godine diplomatskih napora ranijih vlada i bivšeg šefa diplomatije, kao i aktuelnog kancelara Sebastiana Kurza uništavaju se potrebom za dokazivanje vicekancelara Heinz-Christiana Strachea i Gudenusa”, navela je Zadić.

Neos je uputilo pitanje Stracheu: “Gospodine vicekancelaru, jeste li Vi sada ‘Noćni vuk’?”

Stranka je time aludirala na njegovo članstvo u ruskom bajkerskom klubu “Noćni vukovi”, čiji su članovi, kao i Strache, dobili orden RS-a.

Neos ujedno kritikuje to što je orden dodijelio predsjednik RS-a Milorad Dodik, za koga stranka tvrdi da negira genocid u Srebrenici.

Neos je najavio da će uputiti zastupnički upit po kojim kriterijima Strache ubuduće namjerava prihvatati takva priznanja.

Gudenus je inače lični prijatelj Milorada Dodika. Dodik je prisustvovao njegovom vjenčanju u Banjoj Luci, a Gudenusova supruga porijeklom je iz tog bh. grada.

Izvor: Agencije