Austrijski Parlament u ponedjeljak odlučuje o izborima

Kancelar Sebastian Kurz će od Parlamenta zatražiti i podršku privremenim ministrima (EPA)

Parlamentarne stranke dogovorile su da u ponedjeljak, 27. maja, na izvanrednom zasjedanju Parlamenta, podnesu zajednički zahtjev za održavanje prijevremenih izbora u Austriji.

Potom bi, u nastavku sjednice, kancelar Sebastian Kurz trebao predstaviti nove članove privremene vlade, koji trebaju dobiti podršku zastupnika, priopćeno je iz Parlamenta.

Međutim, ta točka dnevnog reda bit će moguća samo ako Kurz “preživi” najavljeni zahtjev za izglasavanje nepovjerenja njegovoj rekonstruiranoj i privremenoj vladi.

Nakon što su prošlog vikenda objavljene snimke stare dvije godine, na kojima se vidi doskorašnji vicekancelar Heinz-Christian Strache kako jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamjenu za financijsku podršku njegovoj stranci, raskinuta je koalicija Narodne stranke Austrije – OVP kancelara Kurza i Stracheove Slobodarske stranke Austrije – FPO.

Kurz je na tu aferu, u koju su umiješani čelnici FPO-a, koji su odmah podnijeli ostavke na sve političke dužnosti, reagirao zahtjevom za raspisivanjem prijevremenih izbora.

Predstavljeni novi ministri

U međuvremenu je Austrija dobila nove ministre u prijelaznoj vladi, a u njoj se, na mjestima koja su ostala upražnjena poslije povlačenja članova iz redova FPO-a, sada nalaze stručnjaci.

U novoj, prijelaznoj vladi Ministarstvo obrane vodi zamjenik načelnika Glavnog stožera Vojske Austrije, general pukovnik Johan Luif, koji je svojevremeno služio u međunarodnim misijama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

U prijelaznoj vladi su i bivši predsjednik Višeg suda Eckart Ratz na mjestu ministra unutarnjih poslova, šef socijalnog resora bit će Walter Poeltner, a Valerie Hackl preuzet će Ministarstvo infrastrukture i prometa.

Ministarstvo sporta i državne uprave, koje je vodio Strache, pripalo je Juliane Bogner-Strauss, koja je već na dužnosti kao ministrica za pitanje žena.

Vicekancelar je postao ministar financija Hartvig Leger.

Izvor: Agencije