Austrijski ministar: Bez ukidanja pomicanja sata do 2021.

Evropska unija ne želi da zemlje članice imaju probleme pri 'krpljenju rupa' u vezi s pomicanjem sata (EPA)

Austrijski ministar saobraćaja Norbert Hofer u ponedjeljak je izjavio da evropska inicijativa za ukidanje pomicanja sata nije vjerovatna do 2021. godine, prenijela je Hina.

Pomicanje roka do 2021, dvije godine nakon onog koji je u septembru predložila Evropska komisija, omogućilo bi zemljama članicama više vremena za pripremu, naglašava Hofer, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Brza provedba odluke naišla je na probleme već u oktobru, kada je nekoliko zemalja članica upozorilo da neće imati dovoljno vremena prilagoditi određene segmente, poput zračnog saobraćaja.

“Da smo insistirali na promjenama odmah, to bi pokopalo zahtjev Komisije”, naglasio je Hofer prije sastanka ministara saobraćaja država Evrope.

“Na taj način ne bismo uopće mogli ukinuti pomicanje sata.”

Duži period za prilagodbu

Evropska unija ne želi da zemlje članice imaju probleme pri “krpljenju rupa” u vezi s pomicanjem sata.

Komisija je predložila da se ukine izmjena zimskog i ljetnog računanja vremena nakon internetske ankete širom Unije koja je pokazala da 84 posto učesnika to podržava.

No, da bi takva promjena i bila provedena, potrebno je da je prihvate sve zemlje članice i Evropski parlament, koji bi izglasao i završnu formu zakona.

Zemlje članice morale bi samostalno odlučiti žele li zadržati pomicanje sata ili bi koristile isto vrijeme tokom cijele godine.

Hofer je još u oktobru spomenuo ideju dužeg perioda za prilagodbu, kao i tzv. zaštitnu klauzulu u slučaju da jedna ili više zemalja treba riješiti neočekivane probleme.

Izvor: Agencije