Austrijski kancelar: Nema alternative prijemu izbjeglica

Što se tiče podizanja ograde ili zida, austrijski kancelar je poručio kako se na primjeru Mađarske vidi „kako odlično funkcionira zid“ (AP)

Austrijski kancelar Werner Faymann ističe kako nema alternative prijemu izbjeglica i ne isključuje mogućnost da bi moglo doći do nagomilavanja izbjeglica na granicama ka Njemačkoj, prenose danas bečki mediji. Istovremeno, na nekoliko lokacija gdje se smještaju izbjeglice u Austriji ispisane su nacističke poruke i simboli.

Prema riječima Faymanna, to nagomilavanje bi „međutim bilo na samo dva do tri dana. Angela Merkel će održati riječ“.

Blizu 200.000 izbjeglica je proteklih sedmica iz Mađarske preko Austrije prešlo u Njemačku, a 80.000 će, kako očekuju u Beču, ostati u Austriji u ovoj godini.

„Mi pokazujemo da kapetani imaju brod pod kontrolom. Šta je trebalo da u toj situaciji uradimo još ispravnije“, upitao je Faymann.

Dvije mogućnosti

On očekuje da će Njemačka morati zaustaviti val izbjeglica – dnevno do 7.000, te kaže da ima i „pomalo“ razumijevanje što stranka CSU iz susjedne njemačke pokrajine Bavarske želi progurati mjere na granici.

„Ali pored svega, nema alternative prijemu ljudi koji su na muci. Da li je trebalo da 200.000 izbjeglica, među kojima mnogo djece i žena, ostavimo pod vedrim nebom da pate na nekom polju u Mađarskoj“, upitao je Faymann.

Ako Berlin bude, više nego do sada, provodio takozvane aerodromske procedure i protjerivanjem ekonomskih migranata pokušao zaustaviti val izbjeglica iz Austrije, postoje dvije mogućnosti, ukazao je Faymann:

„Ili će Austrija slijediti taj primjer i činiti isto na prelazu Nickelsdrof, ili će izbjeglice pokušati doći u Njemačku preko ‘zelene granice'“.

Što se tiče podizanja ograde ili zida, austrijski kancelar je poručio kako se na primjeru Mađarske vidi „kako odlično funkcionira zid“.

Neonacističke parole

U izbjegličkom smještaju u austrijskom gradu Hohenemsu nepoznata lica ispisala su neonacističke parole, prenose danas bečki mediji.

Samo nekoliko dana nakon što su izbjeglice smještene u za to namijenjeno zdanje u Hohenemsu na fasadi zgrade ispisana je parola „Zaustaviti poplavu azilanata“ uz tri kukasta krsta.

Također su neonacistički znakovi i ksenofobične parole ispisani i na fasadama dvije druge zgrade, kao i na ulazu u Jevrejski muzej.

Gradonačelnik Hohenemsa Richard Amann, uoči ove neonacističke akcije, dobio je anonimno pismo sa nacističkim parolama i ksenofobičnim sadržajem. Austrijska policija s tim u vezi pokrenula je istragu.

Izbjeglice su u taj smještaj, koji je bio meta neonacista, ušle u prošli četvrtak.

Izvor: Agencije