Austrijski kancelar najavio novi paket za pomoć privredi

Austrija želi pokrenuti srednjoročne mjere protiv prijeteće recesije, poručio je Kurz (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i vicekancelar Werner Kogler najavili su novi paket poticaja za privredu.

Na konferenciji za štampu rekli su da, osim 38 milijardi eura brze pomoći protiv krize nastale zbog pandemije korona virusa, žele pokrenuti srednjoročne mjere protiv prijeteće recesije.

Kako prenosi Tanjug, najavili su ulaganja države u infrastrukturu, ekološko i termičko saniranje, čime bi se potakla privreda i stvorila radna mjesta.

Kurz je naglasio da Vlada sa svojim novim mjerama ima tri konkretna cilja: rasterećenje poreza za zaposlene, rasterećenje privrede kako bi se zadržala, odnosno stvorila radna mjesta, te ulaganja u zaštitu klime, digitalizaciju i regionalizaciju.

Regionalizacija je težište

Detalji će biti tek izrađeni i kako su kazali, uskoro predstavljeni.

Vlada je preporučila da se rad od kuće, svuda gdje je to moguće, nastavi jer to umanjuje rizik od infekcije u kancelarijama.

Kogler je rekao da je regionalizacija težište i da, kad Evropa želi zadržati, odnosno izgraditi vlastitu proizvodnju, Austrija mora u tome učestvovati.

U međunarodnom poređenju, ukazao je, austrijska poljoprivreda odlično je postavljena, te je kazao da bi mogli biti favorizirani regionalni proizvodi.

Izvor: Agencije