Austrijski i bavarski konzervativci protiv saradnje s desnim populistima

Soeder i Kurz su zaključili kako je Evropi potreban snažan politički centar jer 'i s lijeve i s desne strane' postoje snage koje je žele rascijepiti (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka, OVP) i bavarski premijer Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija, CSU) upozorili su u petak u Beču na mogući raskol Evrope te su odbacili saradnju s desnim, populističkim strankama na europskom nivou.

“Ja ne držim mnogo do saradnje sa strankama poput Alternative za Njemačku ili s Marine Le Pen, kojima je cilj izlazak iz Evropske unije”, rekao je Sebastian Kurz nakon sastanka s Markusom Soederom u Beču. 

“Ova Evropa je u opasnosti. Već se na nekim mjestima počela osipavati jer ima onih koji ju žele rascijepiti”, upozorio je Soeder, prenosi Hina.

I Soeder i Kurz su zaključili kako je Evropi potreban snažan politički centar jer da “i slijeve i s desne strane” postoje snage koje je žele rascijepiti.

Soeder je rekao kako mu se “ne dopada” susret mađarskog premijera Viktora Orbana i italijanskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija, koji se zbio dan ranije u Mađarskoj.

“Ovaj susret i signali koji su odaslani s njega su kontraproduktivni”, rekao je Soeder komentirajući poziv dvojice čelnika koji rade na okupljanju desnih, populističkih stranaka na evropskom nivou.

Prethodno je i njemačka kancelarka Angela Merkel odbila Orbanov poziv da se Evropska pučka stranka (EPP), koja okuplja stranke evropskog desnog centra, okrene saradnji s radikalno desnim strankama, umjesto onoj s evropskim socijaldemokratima.

Suspenzija Fidesza

Orbanova stranka Fidesz od marta je pod suspenzijom u EPP-u pod optužbom za kršenje evropskih načela vladavine prava, slobode medija i migrantskih prava.

Upitan na to kako gleda na blisku saradnju OVP-a s desnom, populističkom Slobodarskom strankom Austrije (FPO), koja tijesno surađuje s desnim populistima poput italijanskog čelnika radikalno desne Lige Mattea Salvinija ili Marine Le Pen iz francuskog Nacionalnog okupljanja, Soeder je rekao kako je to stvar Austrije.

“Mi imamo dovoljno problema s AfD-om i kako se boriti protiv njih”, dodao je.

I Kurz i Soeder su pružili punu podršku glavnom kandidatu Evropske pučke stranke Manfredu Weber (CSU) te su izrazili nadu da će Weber postati i novi predsjednik Evropske komisije.

Kurz i Soeder su kontrole austrijsko-njemačkih granica, uvedene u jeku izbjegličke krize 2015., opisali kao svrsishodne i nužne, ali su se založili za rješenje koja bi išlo najmanje na štetu građana.

Izvor: Agencije