Oglasi

Austrijski džavljani porijeklom iz Turske ne mogu imati dva pasoša

Slobodarska partija Austrije je prošle godine pokrenula provjeru Austrijanaca turskog porijekla čija imena su se našla na spisku koji je navodno izvod iz biračkog spiska Turske.
Sud u Austriji oduzeo je pasoš građaninu turskog porijekla koji je odbio podnijeti dokaze da nema i tursko državljanstvoEPA

Administrativni sud Austrije potvrdio je odluku o oduzimanju austrijskog pasoša jednom građaninu turskog porekla zbog posedovanja i turskog pasoša.

Ova odluka je od velikog značaja, jer se radi o poslednjoj pravnoj instanci, koja je jasno stavila do znanja da nema dvojnog državljanstva te je ujedno "legalizovala" listu sa imenima na osnovu koje su nadležne pokrajinske vlasti odlučivale o oduzimanju državljanstva.

Administrativni sud bavio se žalbom jednog muškarca koji je želeo da ospori odluku vlasti u Salcburgu.

Spisak od 100.000 imena

Osnova za odluku pokrajinskih vlasti bio je spisak, koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije prosledilo iz izbornog spiska Turske.

I pored više zahteva pokrajinskih vlasti da podnese dokumenta na osnovu kojih proističe da nema tursko državljanstvo, lice protiv kojeg je doneta odluka to nije učinilo.

To odbijanje saradnje, na koju se žalila i prva sudska instanca, potvrdio je Administrativni sud kao razlog da prizna odluku o oduzimanju pasoša.

Slobodarska partija Austrije je u martu prošle godine pokrenula proveru Austrijanaca turskog porekla čija imena su se našla na jednom spisku od 100.000 imena do kojeg je došla, a koja su navodno izvod iz biračkog spiska.

Već duže je FPO ukazivao na postojanje "nelegalnih" dvojnih državljana.

Samo zaslužnim građanima

Austrijski zakon samo u izuzetnim slučajevima dozvoljava dvojno državljanstvo, a to je, pre svega, za zaslužne građane.

Procenjuje se da u Austriji živi oko 30.000 dvojnih državljana turskog porekla, a na osnovu spiska, vlasti u svim pokrajinama su počele da proveravaju ta lica.

Do sada je izrečeno više odluka o oduzimanju državljanstva, što može imati teške posledice po boravišni status tih lica.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.