Austrijska sekretarka za kulturu ne razumije dodjelu Nobela Handkeu

Peter Handke
Dodjela nagrade Peteru Handkeu izazvala je brojne kontroverze, negodovanje javnosti i proteste (EPA)

Nova državna tajnica za kulturu i umjetnost u Vladi Austrije Ulrike Lunacek je izjavila kako ne može razumijeti dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

“Ranije sam više stvari od njega pročitala i vrlo mi se svidjelo. Međutim, način da se izjašnjava na političke teme tamo gdje je tisućama ljudi nanesena velika bol, to nisam razumjela”, rekla je ona u intervjuu austrijskim dnevnicima Kurier, Standard i Tiroler Tageszeitung.

“Odluku žirija za dodjelu Nobelove nagrade nisam razumjela”, naglasila je Lunacek, prenosi Tanjug.

Rekla je da nikada nije razumjela izjave Handkea o ratovima na Balkanu.

‘To jednostavno ne ide’

Konkretno je navela da ne razumije održavanje govora na sprovodu bivšem predsjediku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

“Održati tu govor, to jednostavno ne ide”, kazala je Lunacek.

Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze, negodovanje javnosti i prosvjede u zemljama regije i šire zbog njegove podrške režimu Slobodana Miloševića tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Handke je poznat je kontroverznim stavovima o događanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici i pozvao na obranu Miloševića, haškog optuženika za ratne zločine.

Izvor: Agencije