Austrijska političarka buduća ministrica u slovenskoj vladi

Mlinar je u austrijski savezni parlament birana 2013. na listi zeleno-liberalne stranke NEOS i među osnivačima je te stranke (EPA)

Vlada Slovenije potvrdila je postojanje “nacionalnog interesa” da austrijska političarka Angelike Mlinar dobije slovensko državljanstvo, što je uvjet za njenu vanrednu naturalizaciju, pa bi ona uskoro mogla postati ministrica za razvoj i kohezijsku politiku u vladi premijera Marjana Šarca.

Za ministricu u vladi kandidirala ju je stranka bivše premijerke Alenke Bratušek, koja je koalicijski partner u vladi, a premijerov uvjet za to bio je da Mlinar, koja je slovenskog porijekla, ali ima austrijsko državljanstvo, dobije slovensko državljanstvo u postupku vanredne naturalizacije, koji je pokrenula.

Postupak će biti olakšan zahvaljujući etničkom porijeklu jer je Mlinar rodom iz austrijske pokrajine Koruške, u kojoj živi slovenska nacionalna manjina, prenosi Hina.

Kako navode slovenski mediji, Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučit će o njenom državljanstvu po ubrzanom postupku jer je resor kohezijske politike u vladi već duže vremena slobodan, s obzirom na to da je ove godine već dvoje ministara (ministar i ministrica) dalo ostavke na tu dužnost.

Slovenska politika

Angelike Mlinar (49) u austrijski savezni parlament birana je 2013. na listi zeleno-liberalne stranke NEOS i među osnivačima je te stranke, a do maja ove godine bila je zastupnica u Evropskom parlamentu.

Novi pokušaj da se izbori za mjesto u europarlamentu na listi slovenske Stranke Alenke Bratušek (SAB) u maju ove godine nije bio uspješan, ali se odlučila angažirati u slovenskoj politici.

Šarec i Bratušek izjavili su da bi Mlinar s mjesta ministrice za koheziju mogla pomoći Sloveniji da bolje koristi sredstva iz zajedničkih evropskih fondova, s obzirom na svoje iskustvo iz Brisela, Strasbourga i Beča te političke veze.

Prema austrijskom zakonu, osoba s austrijskim državljanstvom mora dobiti posebnu dozvolu za “dvojno državljanstvo” i najaviti da je u postupku dobijanja drugog, stranog pasoša, a Mlinar želi dobiti slovensko i zadržati austrijsko državljanstvo, na što desnica u susjednoj državi ne gleda s naklonošću, navode slovenski mediji.

Norbert Hofer, čelnik austrijskih “slobodnjaka” (FPOe), stranke koju svrstavaju u ekstremnu desnicu, izjavio je da je protiv mogućnosti da Mlinar, uz austrijsko, ima i slovensko državljanstvo jer u tome ne vidi nacionalni interes Austrije, objavila je slovenska informativna agencija STA.

Izvor: Agencije