Austrijska ministrica: Stavite se u poziciju Turske samo na pet minuta

Kneissl je konstatovala da je zemlje zapadnog Balkana potrebno ponovo približiti Evropskoj uniji (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Austrije Karin Kneissl pozvala je na empatiju prema Turskoj i poručila da bi se svako trebao staviti u poziciju Turske “bar na pet minuta”.

Ona je u intervjuu za Die Welt govorila o posljednjem sastanku s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom, a tom prilikom istakla je da je s njim imala vrlo kvalitetan razgovor, prenosi Anadolija.

Kneissl je naglasila da kolegu Cavusoglua cijeni zbog činjenice što je ozbiljan čovjek i zainteresovan za razgovore koji mogu omogućiti da se napravi korak naprijed.

Nakon sastanka sa Cavusogluom Kneissl je izjavila da će austrijski arheolozi ponovo početi raditi na iskopavanjima u turskom Efesu, a to je, prema njenim riječima, još jedan pokazatelj da je poboljšana atmosfera u bilateralnim odnosima.

Poručila je da vjeruje da u odnosima s Turskom ne postoji bezizlazna situacija.

Ipak, naglašava da je ponovni početak odnosa između Turske i Evropske unije moguć tek uz promjene mnogih stvari u Turskoj.

Jugoistočna Evropa zapostavljena

“Turska je još veoma važna za EU i mi želimo zajedno kvalitetno sarađivati”, smatra Kneissl.

Podsjetila je na borbu protiv terorizma koju vodi Turska, kao i na činjenicu da je ta zemlja bila suočena s velikim brojem napada.

“Na stranu sve kritike, morate sebe staviti na mjesto Turske samo na pet minuta. Ne zaboravimo šta su mnogobrojni teroristički napadi učinili tamošnjem društvu. I pored svega toga, ljudi tamo ustaju na noge i daju se na posao. Prema tome izražavam duboko poštovanje”, rekla je Kneissl.

Austrijska ministrica dotakla se i zemalja Balkana te poručila da je EU posljednjih godina zapostavio jugoistočnu Evropu, kao i da su Rusija, Kina, Turska i zemlje Zaljeva popunile tu prazninu.

Konstatovala je da je zemlje Balkana potrebno ponovo približiti Uniji.

Izvor: Agencije