Austrijska ministrica: Evropa mora smanjiti ovisnost od SAD-a

Margarite Schramboeck kaže da bi konkretna mogućnost bio sporazum sa SAD-om u više grupa proizvoda (EPA)

Evropa mora smanjiti zavisnost od SAD-a, jer Amerika nije više pouzdan partner, smatra ministrica privrede Austrije Margarete Schramboeck.

Ona je za bečki dnevnik Presse najavila da će Evropa, ako joj SAD uvede carine, odgovoriti carinama, dodajući da je put SAD-a pogrešan, jer carine koštaju radna mjesta u toj zemlji.

Ona bi željela smanjenje carina, dodajući da bi konkretna mogućnost bio sporazum sa SAD-om u više grupa proizvoda.

U poređenju sa sporazumom o slobodnoj trgovini – TTIP, koji je stavljen na “led”, sporazum koji ona zamišlja bio bi “sporazum industrije”, mnogo manji i jasnije fokusiran na ukidanje carina.

Kina više nije ‘zemlja u razvoju’

Schramboeck, također, kaže da taj sporazum ne bi obuhvatao agrarne proizvode.

“Ako se uzme u obzir digitalna industrija, to jest američka ‘internet industrija’, onda nema tako visokog deficita SAD-a prema Evropskoj uniji, ukazuje ona.

Od Svjetske trgovinske organizacije očekuje da će sa pasivne preći na aktivnu ulogu.

“Mora i u postojećim okvirima postojati rješenje. Naprimjer, da li je neophodna jednoglasnost ili donošenje odluka putem većinskog sistema”, rekla je Schramboeck.

S tim u vezi je ocijenila da se Kina više ne može da kriti iza pojma “zemlja u razvoju”.

Najavila je da se kineski investitori u ključnim industrijama EU-a ubuduće žele detaljnije provjeravati te da je to jedna od tema koju Austrija, kao predsjedavajuća Unije, forsira.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je, istovremeno, da će se Evropa boriti protiv napora američkog predsjednika Donalda Trumpa da “destabilizira” EU i potkopa međunarodnu saradnju.

‘Trump vjeruje jedino u konflikte’

On je rekao da Trump “ne može tolerirati činjenicu da postoji grupa kao što je EU”, ali “Evropa neće dozvoliti da bude destabilizirana”, prenijela je agencija AP.

Šef francuske diplomatije je kazao da Trump vjeruje jedino u konfliktne odnose i optužio ga je da pokušava uništiti multilateralne napore u podsticanju trgovine, borbi protiv klimatskih promjena i aktivnosti u vezi nuklearnog programa Irana.

Trump je na dvodnevnom samitu NATO u Briselu razljutio svoje saveznike zbog više njegovih izjava, između ostalog da je njemačka vlada pod “totalnom kontrolom” Rusije zbog gasa.

Kasnije je, u intervjuu britanskom listu The Sun, izjavio da je britanska premijerka Theresa May isuviše meka prema EU u pregovorima oko Brexita.

Izvor: Agencije