Austrijancima zabranjeno pušenje u svim javnim prostorima

Organizacije austrijskih ljekara i pacijenata zabranu pušenja su pozdravile kao 'novo doba za zdravlje u Austriji' (EPA)

Vrlo strog zakon o zabrani pušenja u svim restoranima i barovima stupio je u petak na snagu u Austriji, nakon što je pad čelnika krajnje desnice Heinza-Christiana Strachea otvorio put čvršćim politikama prema upotrebi duhanskih proizvoda, prenosi Hina.

Novi zakon, koji pokriva i nargile i elektronske cigarete, predviđa kazne do 1.000 eura za pušače, a do 10.000 eura za vlasnike i upravitelje prostora.

Vlada desnog centra, koja je pala u maju, branila je izuzeća od zabrane pušenja za male barove i mogućnost odvojenih pušačkih prostorija u većim prostorima, uprkos peticiji za općom zabranom koju je potpisalo 880.000 građana.

Raspad koalicije

Ta je politika bila ključan zahtjev krajnje desne Slobodarske stranke (FPOe) i njenog čelnika Strachea u koalicijskim pregovorima s konzervativnom Narodnom strankom (OeVP) 2017. godine.

Koalicija se raspala zbog snimka na kojoj Strache dogovara poslove u medijima i infrastrukturne projekte sa ženom koja se predstavila kao ruski politički donator.

Nakon što je Strache podnio ostavku na mjesto vicekancelara i sazvani prijevremeni izbori konzervativci su se pridružili drugim strankama u glasanju u parlamentu za strože zakone o upotrebi duhanskih proizvoda.

Zatraženo izuzeće

Organizacije austrijskih ljekara i pacijenata ove su sedmice zabranu pušenja pozdravile kao “novo doba za zdravlje u Austriji” koje će smanjiti broj pušača.

Gotovo četvrtina mladih i odraslih Austrijanaca puši, dok je u EU-u prosjek 18 posto pušača.

No zabrana još nije konačna jer je lobby stotina austrijskih nargila-barova od ustavnog suda zatražio izuzeće.

Strache je u oktobru objavio svoje povlačenje iz politike, nakon što je Slobodarska stranka (FPOe) pretrpjela teški izborni poraz nakon niza skandala. 

Loš izborni rezultat

Pedesetogodišnji političar i jedan od vodećih evropskih populista najavio je povlačenje uoči sastanka stranačkih lidera koji su htjeli predložiti njegovo isključenje. 

FPOe je osvojio 16 posto glasova podrške na parlamentarnim izborima krajem septembra, što je pad od gotovo 10 posto.

Izbori su se održali četiri mjeseca nakon što su mediji objavili tajnu snimku zbog koje je Strache optužen za korupciju. 

Izvor: Agencije