Austrijanci zabrinuti najavom slovenskog premijera

Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, smatra Michael Schickhofer (EPA)

Najava slovenskog premijera Marjana Šareca da je njegovoj zemlji potreban drugi blok nuklearne elektrane Krško izazvala je negativne reakcije u Austriji, koja se odrekla nuklearne energije i u kojoj su još 90-ih godina prošlog vijeka zahtijevali zatvaranje te nuklearke, prenose slovenski mediji.

Reakcije su posebno oštre u južnim dijelovima Austrije, u pokrajinama Koruška i Štajerska, prenose slovenski mediji.

Zamjenik čelinka Štajerske Michael Schickhofer, član Socijaldemokratske partije Austrije, kazao je da je gradnja drugog bloka NE Krško, nakon što sadašnji reaktor 2043. godine po sadašnjim planovima bude ugašen, “neprihvatljiva”.

Čelnik koruške Slobodarske stranke Austrije Gernot Darmann, u pokrajini gdje su na vlasti konzervativci, također je najavio da će organizirati “masovni” protest protiv gradnje drugog nuklearnog bloka u susjednoj državi.

Savezništvo protiv nuklearki

Schickhofer je, također, austrijsku saveznu vladu pozvao da odmah reagira na Šarecove izjave i, u vezi s time, uspostavi kontakt s Ljubljanom, javila je austrijska agencija APA.

“Nuklearku u Krškom trebalo bi zatvoriti još danas, a ne sutra, nikako ne smije doći do gradnje drugoga bloka”, kazao je, podsjećajući na neke podatke koji su se i proteklih godina iznosili u Austriji, da se NE Krško nalazi na tektonskoj prelomnici te da zato nije sigurna od potresa.

“Treba nam nacionalno i europsko savezništvo protiv nuklearki. Moramo ujediniti sve snage da spriječimo širenje nuklearnih elektrana”, kazao je Schickhofer.

Šarec je u četvrtak, u razgovoru s vodstvom krške nuklearke, izrazio podršku mišljenjima da bi Slovenija u svoje srednjoročne strateške dokumente morala ugraditi gradnju drugog nuklearnog bloka, jer od nuklearne energije ovisi velik dio energetske bilance, te da mora biti sigurna da će i u budućnosti imati dovoljno električne struje ako želi ekonomski razvoj.

Izvor: Agencije