Austrijanci izabrali Van der Bellena, Hofer priznao poraz

Slobodarska partija Austrije (FPO) i njen kandidat na predsjedničkim izborima Norbert Hofer priznali su poraz i čestitali novom predsjedniku Austrije Alexanderu van der Bellenu pobjedu.

Prvi preliminarni rezultati izbora u Austriji, na osnovu 60 posto izbrojanih glasova, ranije popodne, ukazivali su da je pobijedio Van der Bellen, kandidat koga podržavaju Zeleni. 

Građani Austrije odlučili su se time za nastavak dosadašnje politike, a protiv neizvjesnosti koju bi, kako se ocjenjivalo, donio izbor desničarskog kandidata Norberta Hofera. 

Prema preliminarnim rezultatima, Van der Bellen je osvojio 53,6 posto glasova, a kandidat desničarske Slobodarske partije (FPO) Hofer 46,4 procenata.

Ta razlika se činila nedostižnom, a čekanje na rezultate koji stižu poštom – nepotrebnim. Austrijanci su odlučili protiv Hofera, od kojeg je strahovala i međunarodna zajednica, jer mu je pripisivano da će tražiti istupanje Austrije iz EU, i ujedno ojačati desnicu širom starog kontinenta. 

Van der Bellen je ocijenio da je njegova pobjeda – pobjeda proevropske Austrije: “Od početka sam se borio za Austrijanca koji je proevropski orijentisan.”

On je dodao da su njegovoj pobjedi doprinijele i “stare vrijednosti koje je promovisao”, kao što su sloboda, jednakost i solidarnost.

Hofer je, u prvoj reakciji, preko Facebooka, izrazio žaljenje što nije pošlo za rukom da pobijedi, te se zahvalio biračima na podršci. 

„Rado bih pazio na našu Austriju”, naglasio je, ujedno čestitajući Van der Bellenu na uspjehu. „Molim sve Austrijance da sarađuju i budu jedinstveni. MI smo svi Austrija, nezavisno od odluka na izborima”, dodao je. 

Lider FPO Heinz-Christian Strache čestitao je Van der Bellenu i rekao da je važno da se u jednoj demokratiji poštuje demokratski izbor.  Izrazio je nadu da će Van der Bellen biti dobar i fer pobjednik. 

Također je izrazio žaljenje zbog poraza Hofera, koji je, prema njegovim riječima, uložio velike napore u protekloj godini. 

Izbori poništeni zbog proceduralnih razloga

Većina birališta otvorena je u sedam sati, a zatvarena su u 17 sati. Približno 6,4 miliona birača pozvano je na birališta.

Iako je uloga šefa austrijske države prvenstveno protokolarna, izbor Hofera predstavljao bi novu pobjedu populista, šest mjeseci nakon Brexita i mjesec dana nakon pobjede Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

Današnji su izbori zapravo ponavljanje drugog kruga izbora krajem maja koje je Ustavni sud poništio zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.

Tada su rezultati bili poništeni na zahtjev FPO-a zbog proceduralnih pogrešaka, a dopisnim putem je glasalo 16,7 posto što je znatno koristilo Van der Bellenu koji je pobijedio s nešto manje od 31.000 glasova prednosti (0,6 posto).

U maju se činilo izvjesnim da će pobijediti Van der Bellen, a bilo je to prvi put nakon Drugog svjetskog rata da su u drugi krug izbora ušli kandidati koji nisu članovi ni Narodne stranke (OeVP) niti socijaldemokrata (SPOe), dviju najvećih političkih stranaka u zemlji.

Izvor: Agencije