Oglasi

Austrija zatvorila svoju posljednju elektranu na ugalj

Austrija je postepeno u posljednjih 15 godina zatvarala svoje elektrane na ugalj.
Termoelektrana Mellach osiguravala je 80 posto energije za grijanje područja GrazaEPA - Arhiva

Austrija je zatvorila svoju posljednju elektranu na ugalj, Mellach, sagrađenu 1980-ih, a koja je osiguravala 80 posto energije za grijanje područja Graza, drugog grada po veličini u toj zemlji.

Austrija je postepeno u posljednjih 15 godina zatvarala svoje elektrane na ugalj, prenosi Hina.

'Ekonomska nezavisnost'

Ministrica za klimatsku akciju, životnu sredinu, energetiku, mobilnost, inovativnost i tehnologiju Leonore Gewessler pozdravila je zatvaranje elektrane na ugalj kao korak prema ostvarenju nacionalnog cilja Austrije da se do 2030. koristi 100 posto obnovljivim izvorima energije.

"To će nas učiniti ekonomski nezavisnima. Sada trošimo deset milijardi eura na uvezene energente: ugalj, naftu i plin (godišnje)", rekla je ministrica iz stranke Zelenih.

Obnovljiva energija pokriva tri četvrtine austrijske domaće potrošnje, većinom iz hidroenergije, navodi austrijski savez za energetiku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.