Oglasi

Austrija za ukidanje nuklearnog naoružanja

Kancelarka i šef diplomatije jedinstveni su u stavu da nuklearno naoružanje treba u potpunosti ukloniti.
Bierlein: Sjećanje na žrtve nas opominje kako se moramo i dalje zalagati aktivno za svijet bez nuklearnog naoružanjaEPA-EFE

Austrijska kancelarka Brigitte Bierlein i ministar vanjskih poslova ove evropske države Alexander Schallenberg izjasnili su se danas, povodom 74. godišnjice od nuklearnog napada na Hirošimu, za ukidanje nuklearnog naoružanja.

„Hirošima i Nagasaki podsjećaju nas na nehumanost nuklearnog naoružanja. Sjećanje na žrtve nas opominje kako se moramo i dalje zalagati aktivno za svijet bez nuklearnog naoružanja“, istakla je šefica austrijske države u saopćenju.

Kancelarka i šef diplomatije jedinstveni su u stavu da nuklearno naoružanje treba u potpunosti ukloniti.

„Posebno u vrijeme rastućih tenzija među velikim silama moramo dosljedno nadzirati nuklearno razoružanje“, naglasio je prvi čovjek austrijske diplomatije Schallenberg.

Simbolični sporazum

On je istakao kako je primjena Člana VI Sporazuma o nuklearnom naoružanju iz 1970. godine, u kojem su se nuklearne sile obavezale na nuklearno razoružanje, odavno potrebna.

Ovim povodom je Schallenberg podsjetio na Sporazum o zabrani nuklearnog oružja (TPNW) iz 2017. godine koji ima 70 potpisnica i 23 ratifikacije.

Kada sporazum potpiše ili ratificira 50 država, on stupa na sngau, no kako TPNW bojkotiraju nuklearne sile, on ima simbolično značenje, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.